”Regele puilor” din Marea Britanie: Epoca alimentelor ieftine din ultimii 20 de ani s-a încheiat

”Regele puilor” din Marea Britanie: Epoca alimentelor ieftine din ultimii 20 de ani s-a încheiat
scris 17 oct 2021

Epoca mâncării ieftine în Marea Britanie din ultimii 20 de ani a luat sfârșit, iar inflația prețurilor alimentelor ar putea atinge un ritm de două cifre din cauza unul vai de creșteri ale costurilor care are loc în lanțul de aprovizionare, potrivit proprietarului 2 Sisters Group, cel mai mare producător britanic de pui, Ranjit Singh Boparan, care este supranumit ”Regele puilor”, transmite Reuters.

În timp ce iese din două crize gemene, Brexitul și pandemia de Covid-19, a cincea mare economie a lumii se confruntă cu o lipsă acută de șoferi de camioane, măcelari și lucrători în depozite, care a amplificat presiunile existente deja în lanțurile globale de aprovizionare, scrie News.ro.

Dacian Cioloș a anunțat primele nume pentru guvernul său CITEȘTE ȘI Dacian Cioloș a anunțat primele nume pentru guvernul său

”Zilele în care puteai hrăni o familie de patru persoane cu un pui de 3 lire sterline (4 dolari) se apropie de sfârșit”, a afirmat Boparan.

"În termeni relativi, un pui de azi este mai ieftin de cumpărat decât era acum 20 de ani. Cum poate fi corect ca un pui întreg să coste mai puțin decât o halbă de bere? Ne uităm la o lume diferită de acum înainte, unde cumpărătorul plătește mai mult ".

Boparan, care produce aproximativ o treime din toate produsele din carne de pasăre consumate în Regatul Unit, a declarat că nu crede că guvernul britanic ar putea rezolva toate problemele sau că ar putea controla inflația.

El a spus că restrângerea ofertei de forță de muncă va duce la inflația salarială și că va investi în automatizare.

”Mai puțină forță de muncă înseamnă mai puține alegeri, produse de bază, rafturi goale și inflație salarială, iar acest lucru nu se va schimba. În acest moment trebuie să fiu sincer cu privire la ceea ce înseamnă acest lucru pentru consumator, deoarece inflația ar putea atinge două cifre”, a spus el.

Prim-ministrul Boris Johnson a spus în repetate rânduri că economia Marii Britanii trebuie să înceapă scape de dependența de forța de muncă ieftină importată și că este un factor pozitiv că salariile vor trebui să crească.

Guvernul Johnson a negat faptul că Brexit-ul este responsabil pentru tensiunile economice, deși nicio altă economie europeană nu s-a confruntat cu o întreruperie a lanțului de aprovizionare de o astfel de amploare.

"Sunt încrezător că va exista o bună furnizare de bunuri pentru toată lumea și ne străduim să eliminăm blocajele acolo unde putem", a declarat ministrul de Rishi Sunak, la Washington.

Boparan a subliniat că exostă un tsunami al costurilor: costurile furajelor, suplimentelor, costurile veterinare și salariile au crescut cu 15-20%; o lipsă acută de camioane; costurile cu energia și dioxidul de carbon cresc cresc cu peste 500% față de anul trecu, iar costurile ambalării cu 20% în șase luni.

Compania 2 Sisters, fondată de Boparan în 1993, vinde carne de pasăre, pizza și plăcinte. Procesează 10,4 milioane de păsări pe săptămână și deține peste 700 de ferme.

Ronald Kers, directorul generalv al 2 Sisters Food Group, a sfătuit oamenii să facă cumpărături în mod normal de Crăciun și a spus că compania va face tot ce poate pentru a asigura aprovizionarea cu curcani pentru sărbători.

Prețurile alimentelor au crescut cu 0,2% în termeni anuali în august, conform datelor oficiale privind prețurile de consum, întrerupând o perioadă de nouă luni de scăderi.

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
preturi
alimente