România este pe locul 38 în lume într-un clasament privind securitatea alimentară, scor redus pentru procentul mare din veniturile unei familii alocat pentru achiziționarea hranei

România este pe locul 38 în lume într-un clasament privind securitatea alimentară, scor redus pentru procentul mare din veniturile unei familii alocat pentru achiziționarea hranei
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 oct 2018

România se situează pe poziția a 38-a în clasamentul Global Food Security Index 2018 - GFSI (Indicele Global al Securității Alimentare, ediția 2018), cu un scor total de 68,9 puncte - o îmbunătățire cu un punct față  de anul 2017.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dintre cele trei criterii analizate România a obținut cel mai bun punctaj pentru Calitatea și siguranța alimentelor (locul 32 în lume), urmat de Disponibilitatea hranei (poziția 35) și Accesibilitatea acesteia (locul 43). România a obținut punctaj maxim (100 de puncte) pentru un număr mare de categorii analizate de acest indice. Astfel, a fost remarcată existența unui mediu favorabil pentru siguranța alimentară, dar și o varietate mare de surse de finanțare pentru fermieri. La aceasta se adaugă un risc scăzut ca rata de urbanizare să afecteze producția agricolă.

Raportul menționează dedicarea autorităților române pentru creșterea standardelor alimentare, existența unui ghid pentru o dietă echilibrată și bogată în nutrienți, prezența unei strategii de îmbunătățire a alimentației și colectarea de date privind deficiențele populației cauzate de nutriție.

Profit Energy.forum - Anton Anton, ministrul Energiei: Amânarea deciziei de investiție în Marea Neagră este normală. Întotdeauna există un risc ca aceasta să fie negativă, sper ca acesta să fie mic CITEȘTE ȘI Profit Energy.forum - Anton Anton, ministrul Energiei: Amânarea deciziei de investiție în Marea Neagră este normală. Întotdeauna există un risc ca aceasta să fie negativă, sper ca acesta să fie mic

Siguranța alimentară din România este susținută de existența unei capacități suficiente de stocare a mâncării, potrivit indicelui. De asemenea, românii au acces foarte bun la surse de apă potabilă, precum și o rețea bine dezvoltată de magazine alimentare.

În același timp, țara a înregistrat scoruri reduse pentru procentul mare din veniturile unei familii alocat pentru achiziționarea hranei, infrastructura din domeniul agricol și volatilitatea producției agricole, deoarece  România a raportat diferențe mari între producțiile agricole înregistrate anual în ultimele două decenii.

Pentru prima dată în istoria acestui indice, Singapore ocupă prima poziție în GFSI 2018. Singapore este aici parțial datorită creșterii de circa 30% a PIB-ului pe cap de locuitor în intervalul 2012-2018, precum și ponderii de doar 6,9% a cheltuielilor medii alocate de o gospodărie pentru achiziția mâncării – accesibilitatea alimentelor este foarte ridicată. Dincolo de creșterea PIB-ului, Singapore, dintre toate țările analizate de acest indice, are cele mai mici tarife aplicate importurilor agricole.

Pentru al doilea an consecutiv s-a înregistrat o scădere a poziției Statelor Unite în GFSI. SUA au ocupat în intervalul 2012 și 2016 prima poziție, dar anul acesta sunt pe poziția a treia, la egalitate cu Regatul Unit. Scăderea reflectă o rată lentă de implementare a unor îmbunătățiri comparativ cu alte țări, fără a se înregistra o diminuare a punctajului general al țării (85 de puncte în 2018, față de 84,6 în 2017). Din anul 2016 SUA a înregistrat un scor mai mic la capitolul stabilitate politică, fapt care a împiedicat evoluția securității alimentare în intervalul 2016 și 2018. Amenințarea venită cu impunerea unor bariere comerciale poate determina o creștere a prețului alimentelor, ceea ce va afecta în continuare punctajul SUA.

viewscnt
Afla mai multe despre
siguranta alimentara
romania