Șase producători de electrocasnice, printre care Whirpool și Electrolux, amendați cu aproape 190 milioane euro pentru fixarea prețurilor

Șase producători de electrocasnice, printre care Whirpool și Electrolux, amendați cu aproape 190 milioane euro pentru fixarea prețurilor
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 7 dec 2018

Autoritatea antitrust din Franța a amendat, joi, șase producători de electrocasnice, printre care Whirpool și Electrolux, cu 189 de milioane de euro, cu argumentul că s-au înțeles să fixeze prețurile de vânzare la electrocasnicele mari.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Cele șase companii, anume Whirlpool, Electrolux, Indesit, BSH, Candy Hoover și Eberhardt Frères (distribuitor al mărcii Liebherr), care acoperă circa 70% din piața franceză de retail pentru electrocasnice, s-au consultat în secret cu scopul de a majora prețurile recomandate la vânzarea frigiderelor și a altor electrocasnice mari, potrivit autorității din domeniul competiției.

Sancțiunile dispuse, în cuantum de 189 de milioane de euro, reprezintă cea mai mare amendă aplicată de autoritatea franceză în acest an.

CONFIRMARE Concurența amendează 9 companii de asigurare și UNSAR cu aproximativ 53 milioane euro: coordonarea comportamentelor pe piață pentru majorarea tarifelor la RCA. Euroins a recunoscut fapta și a furnizat acte CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Concurența amendează 9 companii de asigurare și UNSAR cu aproximativ 53 milioane euro: coordonarea comportamentelor pe piață pentru majorarea tarifelor la RCA. Euroins a recunoscut fapta și a furnizat acte

Cele șase companii au ales să nu conteste sancțiunile, astfel că au beneficiat de reduceri substanțiale ale amenzilor aplicate, arată instituția franceză.

Gigantul american Whirpool a primit cea mai mare amendă, de 56 milioane de euro, la care se adaugă o amendă de 46 milioane de euro dictată companiei italiene Indesit, care a fost absorbită de Whirlpool în 2014.

Producătorul suedez de electrocasnice Electrolux, prezent și în România, cu o fabrică la Satu Mare, a fost amendat cu 48 milioane de euro.

BSH Hausgeräte, cel mai mare producător de electrocasnice din Europa și unul dintre principalii jucători pe piața globală de profil, după Whirpool și Electrolux, având în portofoliu mărci precum Bosch, Siemens și Neff, a primit o amendă de 23 milioane de euro.

BSH a beneficiat de o reducere suplimentară a amenzii, pentru “cooperarea activă” cu autoritatea antitrust și pentru că a furnizat dovezi care au condus la sancționarea practicilor anticoncurențiale întreprinse de cele șase companii.

Companiile Candy Hoover, cu mărci precum Candy, Hoover și Rosières în portofoliu și Eberhardt Frères, distribuitor al mărcii Liebherr, au fost amendate cu 15 milioane, respectiv 1 milion de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
electrolux
whirlpool
bsh
candy hoover
indesit
eberhardt frères
amenda
amenzi
sanctiuni
franta
preturi
fixare
practici neconcurentiale