SUA: Prețurile de consum au avut o creștere moderată în august

SUA: Prețurile de consum au avut o creștere moderată în august
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 sep 2023

Indicele anual al prețurilor PCE (cheltuielile de consum personal) în SUA, un indicator urmărit cu atenție de Rezerva Federală (Fed), a crescut moderat în august, în urma costului mai ridicat al benzinei, transmit AP și Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În august, indicele PCE a crescut cu 3,5%, după un avans de 3,4% luna precedentă, arată datele publicate vineri de Departamentul Comerțului din SUA. Rata anuală a inflației în SUA a coborât semnificativ de la vârful de 7% atins în iunie 2022, dar încă depășește ținta Rezervei Federale - 2%, scrie Agerpres.

Moncler extinde fabrica din România și anunță angajări CITEȘTE ȘI Moncler extinde fabrica din România și anunță angajări

Inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, a crescut cu 3,9% în august, față de 4,2% luna precedentă. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de către Fed la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

De la o lună la alta, indicele PCE a crescut cu 0,4% în august, după o creștere de 0,2% în iulie. Analiștii se așteptau la o expansiune de 0,5% în august.

Aceste date sporesc speranțele că Fed ar putea readuce inflația la 2% fără creșterea șomajului sau reducerea activității economice. Săptămâna trecută, estimările Fed indicau o creștere a ratei șomajului de la 3,8% în prezent la 4,1% până la finalul anului, alături de o reducere graduală a inflației până la 2,6%.

Prețul mediu la benzină a ajuns joi la 3,84 dolari galonul (un galon este echivalent cu 3,785 litri n.r.), în creștere cu 0,07 dolari față de anul trecut.

Pentru a aduce inflația la un nivel de 2% pe an, Rezerva Federală americană a majorat dobânda de politică monetară la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani. În prezent oficialii Fed văd unele semnale încurajatoare că presiunile pe partea de prețuri se reduc, iar economia i-a contrazis pe cei care prognozau o încetinire semnificativă. Faptul că prețurile de consum au avut o creștere moderată în august ar putea să îi facă pe oficialii Fed să lase dobânzile nemodificate la reuniunea de luna viitoare. 

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
preturi