Tranzacție finalizată: Grupul american Mondelez cumpără Chipita, deținătorul 7Days și Fineti și cel mai mare producător de croissante din România

Tranzacție finalizată: Grupul american Mondelez cumpără Chipita, deținătorul 7Days și Fineti și cel mai mare producător de croissante din România
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 3 ian 2022

Tranzacția prin care Mondelez International preia producătorul elen de dulciuri Chipita, inclusiv fabrica din România, a fost finalizată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În luna mai, Profit.ro a relatat că grupul american Mondelez, printre liderii mondiali în industria snack-urilor și care deține în România fosta fabrică de ciocolată Poiana Brașov, a ajuns la un acord pentru preluarea Chipita, cu fabrică și în România, într-o tranzacție evaluată la 2 miliarde de euro.

FOTO IKEA va deschide la finele anului viitor cel de-al treilea magazin din România, lângă un oraș pus în așteptare mulți ani; Primarul Dominic Fritz: Timișoara atrage investiții imobiliare de aproape 1 miliard de euro, IKEA a “mirosit” potențialul zonei CITEȘTE ȘI FOTO IKEA va deschide la finele anului viitor cel de-al treilea magazin din România, lângă un oraș pus în așteptare mulți ani; Primarul Dominic Fritz: Timișoara atrage investiții imobiliare de aproape 1 miliard de euro, IKEA a “mirosit” potențialul zonei

Achiziția va extinde prezența Mondelez în regiunea Europei Centrale și de Est și va adăuga produse de patiserie în portofoliul companiei americane.

Chipita deține, printre altele, mărcile de croissante 7Days, Molto și Chipicao, precum și brandurile Fineti (creme tartinabile) și Bake Rolls (snacks din pâine coaptă).

În România, grupul elen este prezent cu o fabrică la Clinceni, în județul Ilfov, fiind cel mai mare producător de croissante de pe piața locală.

Profit.ro a relatat, anterior, că Chipita pregătește extinderea cu 60% a suprafeței de producție a fabricii din România, prin continuarea unor lucrări începute încă din 2009.

La nivel internațional, Chipita deține 13 fabrici în 11 țări, de unde sunt livrate produsele în 56 de țări (direct, sau indirect, prin parteneriate strategice) și are peste 5.100 de angajați. Compania a obținut venituri de 580 milioane de dolari în 2020.

Grupul elen a investit peste 30 de milioane de euro în liniile de producție din România, prin achiziția unor fabrici de la Star Foods, în 1999, și a diviziei de croissante a Best Foods, în 2001. Extinderea în Europa de Est a fost asigurată cu ajutorul fondului grec de investiții Global Finance, care a furnizat capitalul necesar expansiunii în regiune.

Mondelez International, companie desprinsă din grupul Kraft Foods în 2012,  a intrat pe piața din România la începutul anilor ’90. În prezent, grupul american nu mai are producție în România, Profit.ro anunțând că a scos în mod repetat la vânzare fabrica Poiana.

Mondelez are în portofoliu mărci ca Oreo, Milka, Belvita, TUC, Halls și Toblerone.

viewscnt
Afla mai multe despre
mondelez international
chipita
chipita romania
achizitie
preluare
tranzactie