Grupul american McDonald's a cedat franciza a 66 de restaurante din România firmei malteze Premier Capital, divizie a Hili Ventures, într-o tranzacție de 65,33 milioane dolari (60 milioane euro), a anunțat Premier Capital.
Anterior surse din piață au declarat pentru Profit.ro că valoarea tranzacției este estimată la 50 milioane euro.
Hili Ventures mai operează în România, într-un joint venture cu grupul VJ Salomone din Malta, un magazin Apple sub brandul iCentre.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Tranzacția constă într-o sumă totală de 65,331 milioane dolari plătibilă în majoritate la încheierea acordului de cumpărare de acțiuni, în timp ce diferența va fi achitată în două etape, prima în termen de două luni și a doua nu mai târziu de 22 ianuarie 2017, în conformitate cu termenii acordului menționat”, se arată într-un comunicat al Premier Capital.
Potrivit sursei citate, activele brute ale McDonald's România însumau 69,52 milioane dolari la sfârșitul anului 2015, iar profitul era de 11 milioane dolari.
”Suntem pregătiți să dezvoltăm afacerea din România”, a declarat Melo Hilli, CEO Premier Capital.
În octombrie anul trecut, McDonald's a început să cumpere restaurantele francizate din România, iar din cele 67 de unități existente pe piața locală, unul singur a ales să rămână în continuare francizat, cel din Galați. Această unitate va raporta, însă, tot către Premier Capital, existând un acord în acest sens, au arătat sursele.
Din punct de vedere al managementului, și în noua formulă conducerea va fi asigurată în continuare de actualul CEO al McDonald's România, Daniel Boaje, iar unitățile McDonald's din România vor continua să opereze ca și până acum.
Daniel Boaje explica, la jumătatea anului trecut, că modelul de dezvoltare al McDonald's este mai întâi acela de a deschide restaurante în proprietate, iar apoi să le dea în franciză.
CITEȘTE ȘI Cea mai mare benzinărie din lume se află în LuxemburgCirca 80% din restaurantele McDonald's la nivel global sunt în franciză.
Înainte de această tranzacție, în România doar 11% din restaurante erau în franciză, raportul fiind invers față de nivelul global.
Discuțiile legate de schimbarea modului de operare în România, dar și în alte state, au apărut încă de anul trecut, după ce la conducerea McDonald's Corporation a venit Steve Easterbrook. Anul trecut, la jumătatea luni mai, Steve Easterbrook sublinia nevoia de schimbare a modului în care compania a funcționat până atunci.
”Adevărul este că performanțele noastre recente au fost slabe. Cifrele nu mint”, spunea atunci Steve Easterbrook, în condițiile în care 2014 a fost considerat unul dintre cei mai slabi ani din istoria de 60 de ani a companiei. În cursul zilei de astăzi, McDonald's va anunța și rezultatele financiare pentru trimestrul al patrulea din 2015.
Obiectivul lui Easterbrook este ca pe termen lung 95% din restaurante să fie operate în sistem de franciză la nivel global.
Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, acționarul McDonald’s România este în continuare grupul american, prin McDonald's System Of Romania Inc, Oak Brook - Illinois.
În 2014, McDonald’s România a avut afaceri de 435 milioane lei (98 milioane euro), în creștere cu 4,8% comparative cu 2013, și un profit net de 16,5 milioane lei (3,7 milioane euro), cu peste 28% mai mare.
”În ultimii 20 de ani am investit peste 160 de milioane de euro în restaurantele noastre din România. Servim anual peste 65 de milioane de clienți, ceea ce înseamnă că peste 180.000 de persoane vizitează zilnic restaurantele noastre și cafenelele McCafé”, a declarat Daniel Boaje.
Premier Capital operează 10 restaurante în Estonia, 22 în Grecia, 12 în Letonia, 11 în Lituania și 9 în Malta. Operațiunile din România sunt cele mai mari, iar maltezii de la Premier Capital vor avea, după această tranzacție, circa 130 de restaurante în cinci țări.