Vinul zilei: o Crâmpoșie Selecționată cu arome intense de citrice amărui, fân și flori de primăvară, un vin care plusează la capitolul prospețime și ușurința de a fi savurat

Vinul zilei: o Crâmpoșie Selecționată cu arome intense de citrice amărui, fân și flori de primăvară, un vin care plusează la capitolul prospețime și ușurința de a fi savurat
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 14 feb 2024

Recomandarea de astăzi, Crâmpoșie Selecționată 2023 de la Crama Avincis, este un vin aparte, produs dintr-un soi local din Drăgășani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Istoria Avincis începe încă din 1927, atunci când Maria și Iancu Râmniceanu, ofițer al Armatei Române, au cumpărat în Drăgășani un conac înconjurat de vii. În 2007, strănepoata lor, Cristina, împreună cu soțul, Valeriu Stoica, au decis să continue tradiția de familie. În 2011 a fost inaugurat domeniul Vila Dobrușa care include conacul, crama Avincis și mai multe hectare de viță-de-vie, pădure și amenajare peisagistică.

Vinul de astăzi este obținut din Crâmpoșie Selecționată, un soi de struguri albi obținut în 1972 de către un grup de cercetători de la Stația de Cercetare și Producție Viti Vinicola Drăgășani, prin hibridarea soiului tradițional Crâmpoșie. Soiul Crâmpoșie Selecționată dă producții mari și constante de struguri, iar vinurile obținute sunt în general fructate și bine echilibrate.

În profilul aromatic regăsim note de mere, pere, fructe exotice, citrice, dar și tente minerale ceva mai pronunțate. Soiul oferă vinuri albe, răcoritoare, perfecte pentru vară și toamnă, care se asociază perfect cu legume, carne albă, pește și brânzeturi. 

Crâmpoșia selecționată este cultivată doar în România și, pe lângă Drăgășani, se mai întâlnește și în podgorii precum Panciu, Murfatlar-Medgidia sau Odobești.

Crâmpoșie Selecționată 2023 de la Crama Avincis are un buchet proaspăt, în care florile de tei și mărul verde își arată vigoarea. Gustul este persistent, cu note de citrice și măr verde combinate cu o mineralitate persistentă. Este potrivit oricărei ocazii, răcit la 7 grade C, consumat ca atare sau alături de aperitive, preparate din pește sau fructe de mare.

Nicușor Cazan: Primul vin încercat de mine din recolta 2023, Crâmpoșia de la Avincis vine cu arome intense de citrice amărui, de fân și de flori de primăvară. În comparație cu vinurile din anii precedenți recenți, pierde din greutate și complexitate însă plusează la capitolul prospețime și ușurința de a fi savurat. Cel mai probabil timpul la sticlă o va mai așeza, o va mai șlefui, însă cu siguranță caracterul jovial și plăcut îl va păstra, mai ales dacă va fi răcită corespunzător înainte de servire.

Vinul poate fi cumpărat de aici.

Unvinpezi.ro este un magazin online de vinuri care oferă peste 500 de etichete la cele mai bune prețuri. Pe Unvinpezi.ro veți găsi în fiecare zi, la ofertă, un vin excepțional, evaluat de experți. El va avea cel mai mic preț din online-ul românesc. Alături de el, sute de alte sticle alese pe sprânceană și o selecție de spirtoase. În plus, ai opțiunea de a deveni membru premium și astfel să beneficiezi de o mulțime de beneficii.

viewscnt
Afla mai multe despre
unvinpezi.ro
vin