România - a treia piață din Europa Centrală și de Est după chiriile încasate pentru GTC, unul dintre cei mai vechi dezvoltatori imobiliari de pe piața locală

România - a treia piață din Europa Centrală și de Est după chiriile încasate pentru GTC, unul dintre cei mai vechi dezvoltatori imobiliari de pe piața locală
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 mar 2018

Compania imobiliară Global Trade Center (GTC), cu sediul central în Polonia, care a dezvoltat în București clădirile America House și Europe House din Piața Victoriei și are în portofoliu și tur­nurile de birouri City Gate din Piața Presei, a încasat anul trecut în România aproape 16 milioane de euro din chirii. GTC a încasat în 2017 mai puțin față de 2016, când veniturile din închirierea clădirilor de birouri pe care le deține pe piața locală, exclusiv în București, au fost de 16,2 milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News

Costurile pe care compania le-a înregistrat anul trecut au fost, conform datelor analizate de Profit.ro, de aproape 3,7 milioane de euro, astfel că profitul brut s-a situat la 12,2 milioane de euro, ușor peste valoarea de 12,1 milioane de euro raportată în 2016.

România reprezintă pentru GTC a treia piață din Europa Centrală și de Est, în funcție de veniturile generate, după Polonia și Ungaria, deși din punct de vedere al valorii activelor deținute este a patra, și după Serbia.

GTC deține active imobiliare în România evaluate la finele anului trecut la 237,6 milioane de euro, comparativ cu 216,3 milioane de euro în 2016. Investitorul imobiliar a cumpărat anul trecut în București clădirea de birouri Cascade pentru 3,3 milioane de euro (exclusiv datoriile), tranzacție anunțată în premieră de Profit.ro, precum și un teren în zona Expoziției pentru care a plătit 10,5 milioane de euro. Pe acest teren compania intenționează să dezvolte proiectul de birouri City Rose Garden. În primă fază, în prima jumătate a anului 2020 va fi construit Rose Garden Park 1&2, de 35.500 metri pătrați, investiție de 69,2 milioane de euro, inclusiv terenul,

În 2020-2021, GTC vrea să mai dezvolte și City Rose Garden 3, cu o suprafață de 14.500 metri pătrați, investiție de 28,6 milioane de euro.

În prezent, GTC deține în București 4 clădiri de birouri (City Gate, Premium Point, Premium Plaza și Cascade Office Building) cu o suprafață totală de 67.000 metri pătrați și cu o valoare de piață de aproape 196 milioane de euro.

Cel mai valoros activ al companiei este proiectul City Gate, de 47.000 metri pătrați, unde au sediul Rompetrol, Microsoft, E.On sau Telekom, acesta fiind evaluat la 147 milioane de euro.

Global Trade Center, listat la Bursa din Varșovia, este unul dintre cei mai vechi dezvoltatori imobiliari de pe piața locală. GTC a dezvoltat în România o rețea de centre comerciale în provincie, dar toate au fost vândute în pierdere.

GTC a mai dezvoltat și două ansambluri rezidențiale, FeliCity și Rose Garden, ambele în București. Proiectul Felicity a fost preluat de o subsidiară a Unicredit Bank, care a șters astfel datoria GTC

Compania activează în Polonia, Serbia, Ungaria, Romania, Bulgaria și Croația.

viewscnt
Afla mai multe despre
gtc
venituri
romania