Șeful Novo Nordisk, desemnat cel mai bun CEO din lume de Harvard Business Review

Șeful Novo Nordisk, desemnat cel mai bun CEO din lume de Harvard Business Review
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 13 oct 2015

Șeful companiei daneze Novo Nordisk, cel mai mare producător de insulină la nivel mondial, este cel mai performant CEO din lume, potrivit unui top al celor mai buni 100 directori executivi realizat de Harvard Business Review.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Lars Rebien Sorensen a obținut cel mai mare punctaj în ediția din acest an a topului, care analizează, în premieră, performanțele sociale, de mediu și de guvernanță ale companiilor (ESG), alături de rezultatele financiare obținute în timpul mandatului unui CEO.

Sorensen l-a surclasat pe liderul de anul trecut Jeff Bezos, șeful Amazon, dar și pe directorii generali ai Starbucks, Continental, Henkel, Nike și Vodafone.

Sorensen a preluat conducerea Novo Nordisk în anul 2000, după 18 ani petrecuți în cadrul companiei. Acțiunile Novo Nordisk au crescut în acest an cu 40%, notează CNBC.

Metodologia folosită în acest an de Harvard Business Review pentru a determina performanțele celor mai buni directori executivi este bazată în proporție de 80% pe rezultatele financiare pe termen lung, iar diferența de 20% este acoperită de rezultatele ESG.

Ca urmare a schimbărilor metodologice, clasamentul din 2015 este foarte diferit față de cel din 2014, care a fost întocmit exclusiv pe baza performanțelor financiare.

Din cauza punctajului ESG slab, Jeff Bezos a coborât 87 de poziții în clasamentul din acest an. Din punct de vedere al rezultatelor financiare obținute de Amazon în timpul mandatului său, Bezos rămâne însă cel mai bun CEO din lume.

Pe locul doi în clasamentul global se află John Chambers, fostul CEO al Cisco System. Chambers a demisionat în iulie, după 20 de ani petrecuți la conducerea celui mai mare producător de echipamente de rețelistică din lume.

Locul trei este ocupat de Pablo Isla (Inditex), urmat de Elmar Degenhart (Continental) și Martin Sorrell, șeful WPP, cea mai mare companie de publicitate din lume în funcție de venituri.

Martin Winterkorn, fostul CEO al grupului auto german Volkswagen, care a demisionat în urma scandalului emisiilor poluante, se clasează pe poziția a 20-a, în timp ce directorul general al Renault, Carlos Ghosn, este pe locul 40.  

Pe ultimele două locuri în topul celor mai buni 100 directori executivi ai lumii se află șeful Voestalpine, Wolfgang Eder, și directorul general al Vodafone, Vittorio Colao.

Vezi aici lista completă a celor mai buni directori executivi din lume:

viewscnt
Afla mai multe despre
lars rebien sorensen
novo nordisk
ceo
cei mai buni ceo
director executiv
executivi
harvard business review