Statul continuă negocierile cu Beretta: Investiție inițială de peste 5 milioane euro - surse

Statul continuă negocierile cu Beretta: Investiție inițială de peste 5 milioane euro - surse
scris 25 feb 2019

Statul român, prin Ministerul Economiei, continuă negocierile cu Beretta Holding pentru înființarea unei companii mixte care să colaboreze cu Romarm și să producă puști de asalt la Plopeni, Prahova, investițiile inițiale în modernizarea fabricii și în liniile de producție fiind estimate la peste 5 milioane de euro, asigurate exclusiv de către Beretta. Surse din minister susțin că parteneriatul va fi semnat cel târziu în această vară, statul urmând să dețină pachetul majoritar de acțiuni, iar primele arme ar urma să fie livrate spre sfârșitul anului.

Reprezentanții Beretta au declarat pentru Profit.ro că discuțiile cu ministerul pentru înființarea societății, în care Beretta Holding să participe cu o cotă minoritară, au fost inițiate în 2017, fiind identificată posibilitatea unei colaborări industriale cu Romarm (prin filiala UM Plopeni) pentru coproducția puștii de asalt ARX160 cu calibru 5,56 NATO, întrucât calibrul 7,62x39, care provine din fosta Uniune Sovietică, nu poate fi folosit în contextul NATO.

"Instituțiile din România au declarat că această armă corespunde cerințelor, pușca fiind testată de operativi, de Academia Tehnică Militară și de agenția de cercetare tehnică și tehnologie militară care aparține de Ministerul Apărării Naționale, dar în acest moment nu știm când instituțiile din România vor începe achiziția acestor puști de asalt", au afirmat reprezentanții companiei italiene.

EXCLUSIV Elefant Online a inițiat negocieri cu retaileri și companii mari de curierat, ținta fiind extinderea de două sau trei ori a rețelei de pick-up point CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Elefant Online a inițiat negocieri cu retaileri și companii mari de curierat, ținta fiind extinderea de două sau trei ori a rețelei de pick-up point

Surse din Ministerul Economiei au declarat totodată pentru Profit.ro că o parte din UM Plopeni va fi modernizată și va începe un transfer de tehnologie care va ajunge la o proporție de 100%, personalul urmând să fie pregătit după standardele internaționale. "Vor folosi cele mai noi tehnologii și vom avea, probabil, cea mai modernă fabrică de armament ușor din toată Europa din Est", susțin sursele citate.

Negocierile sunt încă în curs, potrivit acelorași surse, dar aproape de finalizare, estimându-se ca până în vară să fie semnat contractul și să înceapă investițiile, astfel că până la sfârșitul acestui an să înceapă și primele livrări.

Reprezentanții Beretta spun că fabrica urmează să fie construită la Uzina Mecanică Plopeni după semnarea parteneriatului cu Ministerul Economiei și obținerea tuturor aprobărilor, iar investiția inițială va urma să treacă de câteva milioane de euro. Surse din minister susțin că Beretta va investi doar pentru faza inițială peste 5 milioane de euro. "Valoarea primei investiții pentru restructurarea halei și primul nivel de transfer de tehnologie, inclusiv toată instruirea personalului, va fi de câteva milioane de euro, finanțate în totalitate de Beretta. Cu siguranță, ne dorim ca, după această investiție inițială, să fie mai multe faze de investiție, până la realizarea unei producții locale de 100%", au mai spus, de cealaltă parte, oficialii producătorului italian de arme.

EXCLUSIV IKEA ia în calcul pentru România deschiderea unor magazine mici, în centrul orașelor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV IKEA ia în calcul pentru România deschiderea unor magazine mici, în centrul orașelor

Se estimează că fabrica va avea peste 50 de muncitori de la început, număr care poate crește ulterior și în funcție de investițiile care vor fi decise, putând depăși câteva sute.

"Transferul de tehnologie este foarte complex, vorbim de produse din ultima generație, ceva care în țară nu a fost produs niciodată, iar toate utilajele trebuie să fie folosite de personal care știe să le folosească. La noi nu există astfel de personal și totul va trebuie să fie făcut pas cu pas, fără să riscăm să se facă investiții, dar să nu avem cu cine să lucrăm pe acele linii. Ceea ce poate fi de mare ajutor este și faptul că la Plopeni exista un liceu tehnologic și vom putea prelua tineri de acolo pe care să îi formăm", au mai spus sursele din ministerul Economiei.

Italienii afirmă că investiția este în sarcina societății Beretta, iar statului român nu i se solicită nicio implicare financiară. Aceștia nu au precizat cât va dura contractul cu MApN, dar afirmă că, din experiență, acest tip de contracte au, de obicei, o durată de cel puțin 5 ani.

Modelul de pușcă produs la Plopeni este este ARX 160 calibru 5,56 Nato, dar Beretta nu exclude ca în proiect să fie incluse o pușcă de asalt de 7,62 mm NATO, un lansator de grenade cu calibrul 40 mm și un pistol semiautomat cu calibru 9 mm NATO. "Nu excludem nici posibilitatea de a folosi furnizori terți pentru producția unor componente, bineînțeles numai societăți din România, de stat sau private și nici posibilitate de a produce inclusiv arme destinate vânătorilor sau sportivilor", au mai spus reprezentanții Beretta. "Produsele sunt destinate toate forțelor armate si de poliție din România care le solicită, dar vor putea fi  și exportate pe piețele străine, respectând legile europene și internaționale", au mai au adăugat oficialii Beretta.

EXCLUSIV Producător român de telefoane mobile vine la Bursă și pune la bătaie până la un sfert din companie CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Producător român de telefoane mobile vine la Bursă și pune la bătaie până la un sfert din companie

Beretta este recunoscută oficial ca cel mai vechi producător din lumea, cu o istorie de aproape 500 de ani, și aparține integral familiei Gussalli - Beretta. Beretta Holding deține 26 de firme la nivel global.

În urmă cu un an, Profit.ro a anunțat că firma Interarms Impex, importatorul oficial al mărcii Beretta în România, a deschis la Pipera cel mai mare magazin de arme din țară.

La Plopeni este Uzina Mecanică, companie din industria de apărare, sector cu mari probleme financiare.

Și fostul premier Adrian Năstase afirma la scurt timp după preluarea mandatului, în primăvara anului 2001, că că s-a întâlnit cu reprezentanții unor grupuri industriale italiene și că Beretta ar putea fabrica sau asambla armament în România. De atunci și până astăzi nu s-a întâmplat nimic în acest sens.

viewscnt
Afla mai multe despre
beretta
fabrica
arme
plopeni