Bulgaria și-a salvat sezonul cu românii, cărora le-a eliminat orice restricție. Record de turiști români la vecini

Bulgaria și-a salvat sezonul cu românii, cărora le-a eliminat orice restricție. Record de turiști români la vecini
scris 8 oct 2021

Bulgaria a avut, în vara acestui an, un total de  461.343 turiști români, cu 259,54% mai mult comparativ cu vara anului trecut, al pandemiei.

Doar în luna august, statisticile din Bulgaria au înregistrat 250.613 de români, față de 110.190, câți erau anul trecut.

Mai surprinzător este că și față de sezonul estival 2019, ultimul "an normal", 2021 a înregistrat o creștere cu 52,7% a turiștilor români. 

Wizz Air lansează o nouă rută din România CITEȘTE ȘI Wizz Air lansează o nouă rută din România

Românii au fost, și în acest an, principalii turiști pe litoralul bulgăresc, alături de cei bulgari. La distanță, topul turiștilor străini este urmat de Germania, Ucraina, Polonia, Serbia, Franța și Olanda. Astfel, 30% din totalul turiștilor de pe litoralul bulgăresc au fost, în acest an, români, dintr-un total de 1.532.505 de turiști. Anul trecut, dar în contextul unei cifre mult mai mici, românii au reprezentat aproape 40% din totalul turiștilor, iar în 2019, ultimul an turistic normal, doar 8,37%.

”Deși a fost înregistrată o creștere de aproape 3 ori față de anul precedent, 2021 a fost totuși un an foarte greu, care a pus presiune foarte mare atât asupra agențiilor de turism, cât și asupra hotelierilor. Pe de o parte, agențiile au procesat într-un timp foarte scurt un volum mare de rezervări, iar hotelierii nu au prevăzut o creștere bruscă a numărului de turiști și, în unele momente, au reușit cu greu să facă față acestei situații.

Am remarcat o revenire a numărului de turiști români care au ales litoralul bulgăresc, față de celelalte piețe, care au stagnat foarte mult. Alături de turiștii bulgari, românii au fost cei mai numeroși și au salvat pentru al doilea an consecutiv litoralul bulgăresc.

Am constatat, oricum, o tendință clară: turiștii propriilor țări au optat mult mai mult pentru turismul intern, atât în cazul Bulgariei și României, precum și al Greciei sau Turciei. Turismul intern a crescut mai mult ca oricând în cazul multor țări, iar mult mai mulți turiști au preferat să viziteze țările vecine, așa cum a fost și cazul românilor”, spune Sebastian Constantinescu, director general Travel Planner.

Potrivit consultanților Travel Planner, românii se interesează deja de ofertele de ski și de Revelion pentru stațiunile montane ale Bulgariei, care rămâne, în continuare, și una dintre destinațiile de iarnă preferate. Firește, toți turiștii sunt atenți în continuare la situația epidemiologică.

În vara anului 2021, în special în a doua parte a sezonului, vârful fiind luna august, nu au mai fost locuri disponibile la hoteluri. Hotelierii de pe litoralul bulgăresc nu au mai promovat oferte speciale în vârful de sezon și chiar au fost luați prin surprindere de cererea foarte mare venită pe ultima sută de metri, pentru ultima parte a lunii iulie și pentru luna august.

Litoralul bulgăresc a atras foarte mulți români în iulie și mai ales în august, datorită faptului că Bulgaria a eliminat orice restricție pentru România și a garantat acceptarea turiștilor până la 31 august. Premisele nu erau cele mai bune în prima parte a anului. Începând cu 27 mai, când Bulgaria a ajuns pe lista verde și a eliminat orice restricție pentru intrarea în țară, a crescut exponențial numărul de rezervări. În paralel, destinații precum Turcia și Grecia intraseră pe lista roșie. Atunci când Bulgaria a intrat pe lista galbenă, s-a înregistrat o scădere importantă a numărului de rezervări noi, iar când a intrat pe lista roșie rezervările aproape s-au oprit.

Studiu MedLife: Doar 1 din 2 cazuri COVID confirmate cu RT-PCR este identificat și prin test rapid. \ CITEȘTE ȘI Studiu MedLife: Doar 1 din 2 cazuri COVID confirmate cu RT-PCR este identificat și prin test rapid. "Falsă impresie de protecție, șanse mari să ne imunizăm, mai degrabă, pe cale naturală decât prin vaccinare."

Touroperatorii din vest au intenții serioase de a reveni la nivelul din 2019. Astfel de semnale au existat încă din această vară, însă probabil se vor concretiza în 2022. În acest context, credem că anul viitor va fi un sezon mai bun pentru litoralul bulgăresc. Creșterea numărului de turiști în Bulgaria se datorează, într-o anumită măsură, și faptului că aceștia au fost condiționați să călătorească local și regional. Evoluția numărului de turiști români în Bulgaria depinde de cum vor continua aceștia să se raporteze la litoralul românesc și în ce măsură se vor orienta către alte destinații, în funcție de restricțiile impuse de situația epidemiologică. Oricum, cu siguranță, Bulgaria va rămâne în continuare una din principalele destinații estivale pentru români.

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
turisti
romani