Cetățenii SUA nu vor mai avea nevoie nici de viză de lungă ședere în România. Între timp, românii așteaptă să intre fără vize în SUA în 2025, așa cum a promis Ciolacu

Cetățenii SUA nu vor mai avea nevoie nici de viză de lungă ședere în România. Între timp, românii așteaptă să intre fără vize în SUA în 2025, așa cum a promis Ciolacu
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 apr 2024

Cetățenii Statelor Unite ale Americii, care nu au nevoie de viză pentru a intra în România, vor fi exceptați și de la obligativitatea deținerii vizei de lungă ședere, care se eliberează la expirarea celor 90 de zile de ședere în țară fără viză. Între timp, cum a relatat Profi.ro, tocmai s-a împlinit un an de când un proiect de lege privind ridicarea vizelor pentru călătoriile românilor în SUA zace în Senatul american, iar românii așteaptă împlinirea promisiunii premierului Ciolacu că vor călători peste Ocean fără vize începând din 2025.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

De ce este important: Începând din 2002, deci de peste 20 de ani, cetățenii Statelor Unite ale Americii, indiferent de tipul de pașaport deținut, sunt exceptați de la obligativitatea obținerii vizei de intrare în România pentru o ședere de până la 90 de zile pe semestru. La expirarea termenului de 90 de zile, cetățenii americani care doresc sa rămână în continuare în România au obligația să solicite autorităților române competente prelungirea dreptului de ședere, respectiv o viză de lungă ședere.

Această viză nu este însă greu de obținut, pentru că, din 2003, Guvernul a stabilit că cetățenilor Statelor Unite ale Americii, Canadei, Confederatiei Elvetiene și Japoniei li se poate prelungi dreptul de ședere temporară în România fără prezentarea dovezilor referitoare la existenta mijloacelor de întreținere, iar în cazul celor care desfășoară activități comerciale, și fără îndeplinirea condițiilor prevăzute de legislația privind regimul străinilor în România.

Noi detalii despre drona românească. Ministru: Avem conceptul a cel puțin 10 drone. Mi-aș dori ca dronele din România să ajungă în toată lumea CITEȘTE ȘI Noi detalii despre drona românească. Ministru: Avem conceptul a cel puțin 10 drone. Mi-aș dori ca dronele din România să ajungă în toată lumea

Acum, Guvernul a redactat un act normativ care prevede că: ”Cetățenii Statelor Unite ale Americii sunt exceptați de la obligativitatea deținerii vizelor de lungă ședere”.

Măsura este prezentată ca necesară pentru a menține un regim special pentru cetățenii americani, odată cu aderarea României la spațiul Schengen aerian și maritim de la 31 martie, dată de la care România este obligată să aplice, în integralitate, acquis-ul Schengen, inclusiv în materie de vize de scurtă ședere.  

Acest acquis prevede că durata maximă a șederii autorizate pe teritoriul statelor aflate în spațiul Schengen pentru resortisanții țărilor terțe, indiferent dacă aceștia au obligația de a deține viză sau sunt scutiți de o astfel de obligație, nu poate depăși, în total 90 de zile în cursul oricărei perioade de 180 de zile, indiferent de tipul pașaportului deținut. Calculul acestei perioade se efectuează prin cumularea, în interiorul termenului de referință, a perioadelor de ședere pe teritoriul României cu perioadele de ședere pe teritoriul oricărui stat care aplică în totalitate acquis-ul Schengen.

Prin urmare, în lipsa modificării pregătite, cetățenii americani din România ar trebui să solicite viză de lungă ședere dacă au depășit 180 de zile de ședere în Schengen.  

Ciolacu vorbește de deduceri la impozitul pe venit pentru asigurări private de sănătate și învățământ. În 2026, când vom intra în OCDE, vor veni și marile companii de asigurări CITEȘTE ȘI Ciolacu vorbește de deduceri la impozitul pe venit pentru asigurări private de sănătate și învățământ. În 2026, când vom intra în OCDE, vor veni și marile companii de asigurări

Între timp, ambasada Statelor Unite la București derulează de circa 6 luni o campanie publică prin care îi încurajează pe cetățenii români cu vize de intrare în SUA care au expirat să și le reînnoiască fără interviu, scopul fiind creșterea numărului de cereri de viză aprobate și scăderea ponderii în total a refuzurilor spre pragul de 3%, cel care ar asigura intrarea României în Programul Visa Waiver, în conformitate cu legislația americană în prezent în vigoare.

După cum a relatat Profit.ro, însă, luna trecută s-a împlinit un an de când doi senatori americani democrați, susținuți și de unul republican, au inițiat și introdus în Senatul Statelor Unite un proiect de lege care stipulează că șeful Homeland Security, echivalentul SUA al Ministerului de Interne, poate să includă România în Programul Visa Waiver și fără respectarea criteriilor de admitere stipulate de Legea Imigrației și Naționalității, dintre care cel mai important și mai dificil de îndeplinit este chiar cel al scăderii ratei de refuz al vizelor de călătorie solicitate de români la sub 3%.

În septembrie 2023, ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a spus că este sigur că România va adera la programul Visa Waiver începând cu 1 decembrie 2025, după o declarație a ambasadoarei americane la București, Kathleen Kavalec, care menționa același an. Și premierul Ciolacu estima, în decembrie 2023, în contextul unei vizite în SUA, că renunțarea la vize și programul Visa Waiver vor deveni realitate din 2025.

În ianuarie anul acesta, însă, consulul general al Ambasadei SUA la București, John Gimbel, a declarat pentru Europa Liberă că 1 decembrie 2025 ca dată pentru eliminarea vizelor de călătorie în SUA pentru români este una de un optimism nefondat, că România trebuie să ajungă la un procent de refuz de sub 3% pentru a intra în Visa Waiver și că decizia de acceptare în Program nu este una politică.

viewscnt
Afla mai multe despre
americani
sua
cetățeni
viză
ședere
lungă
scutire
românia
schengen