După ambasadoarea SUA la București, și ambasadorul României în SUA vine cu un mesaj: Când ar scăpa România de viză pentru America

După ambasadoarea SUA la București, și ambasadorul României în SUA vine cu un mesaj: Când ar scăpa România de viză pentru America
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 sep 2023

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Dan-Andrei Muraru, susține că este sigur că România va adera la programul Visa Waiver începând cu 1 decembrie 2025.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

„În cazul României, anunțul ar trebui să vină undeva în februarie 2025 și intrarea ar trebui să se facă în cursul acelui an. Cred că 1 decembrie 2025 - un moment simbolic pentru noi - e și momentul în care primii români pot păși în SUA fără viză”, a declarat Muraru la Digi 24.

VIDEO Zelenski dă exemplu România CITEȘTE ȘI VIDEO Zelenski dă exemplu România

Ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, a transmis recent că România ar adera la programul de scutire de vize al Statelor Unite ale Americii/Visa Waiver Program cel mai devreme la începutul anului 2025.

"Este scopul meu în acest mandat. Nu poate fi mai devreme de 2025, pentru că avem de măsurat anual rata de respingere, din 1 octombrie până pe 1 octombrie. Dacă totul va fi bine, probabil, la începutul anului 2025. Sperăm. Nu este garantat. Depinde de multe lucruri ce se pot întâmpla, dar eu cred că ne aflăm pe drumul cel bun", a declarat ambasadoarea SUA.

Recent, premierul Ciolacu s-a întâlnit cu reprezentantul special pentru climă al președintelui SUA, John Kerry, și și-a exprimat speranța că anul viitor românii vor putea fi incluși în programul Visa Waiver, fiind astfel scutiți de obligativitatea vizelor de călătorie în SUA.

Desant al greilor globali ai IT-ului la Palatul Victoria. Premierul Ciolacu se vede cu Apple, Amazon și IBM, în timp ce Guvernul pregătește tăierea facilităților fiscale ale angajaților din sector CITEȘTE ȘI Desant al greilor globali ai IT-ului la Palatul Victoria. Premierul Ciolacu se vede cu Apple, Amazon și IBM, în timp ce Guvernul pregătește tăierea facilităților fiscale ale angajaților din sector

Rata de refuz în cazul vizelor pentru SUA solicitate de cetățeni români în scop turistic sau de afaceri a fost de 17.03% în anul 2021, în creștere față de 2020, când a fost 10,14%, iar condiția pentru includerea României în programul Visa Waiver este o scădere sub 3% a acestui indicator, potrivit unui document publicat de Departamentul de stat al SUA.

Klaus Iohannis: În cazul în care se confirmă că aceste elemente provin dintr-o dronă rusească, o astfel de situație ar fi complet inadmisibilă și o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României, stat aliat NATO CITEȘTE ȘI Klaus Iohannis: În cazul în care se confirmă că aceste elemente provin dintr-o dronă rusească, o astfel de situație ar fi complet inadmisibilă și o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României, stat aliat NATO

La scurt timp de la instalarea la Palatul Victoria, premierul Ciolacu a decis înființarea unui Comitet pentru aderarea României la Programul de scutire de vize al Statelor Unite ale Americii, Visa Waiver Program (VWP), din care vor face parte reprezentanți ai Cancelariei Prim-Ministrului, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției și Serviciului Român de Informații.

Coordonator național pentru Visa Waiver a fost desemnat comisarul-șef de Poliție Valentin Vătăjelu, atașat pentru Afaceri Interne la Ambasada României în Statele Unite.

Printre atribuțiile Comitetului proaspăt înființat se numără stabilirea unui calendar de activitate pentru îndeplinirea acțiunilor din Planul de lucru (Work Plan) stabilit de partea americană pentru România din perspectiva includerii în Programul Visa Waiver, monitorizarea și evaluarea progresului realizat în îndeplinirea cerințelor Programului, inclusiv monitorizarea implementării măsurilor și politicilor necesare, identificarea eventualelor deficiențe și elaborarea unor soluții corespunzătoare, precum și efectuarea de demersuri specifice în vederea alinierii legislației și politicii interne la standardele și cerințele Programului Visa Waiver, inclusiv revizuirea și formularea de propuneri privind îmbunătățirea legislației relevante în vederea asigurării respectării drepturilor individuale și protecției datelor personale.

De asemenea, Comitetul va iniția și coordona ″campanii de informare și conștientizare publică pentru a sensibiliza cetățenii cu privire la Programul Visa Waiver și procesul de aderare la acest program, inclusiv prin furnizarea de informații clare și accesibile despre cerințe, proceduri și beneficii, precum și răspunsuri la întrebările și preocupările cetățenilor, alături de instituțiile competente″.

Comercializarea fără tricolor a alimentelor exclusiv românești va fi amendată cu până la 100.000 lei, cum a propus Ciolacu CITEȘTE ȘI Comercializarea fără tricolor a alimentelor exclusiv românești va fi amendată cu până la 100.000 lei, cum a propus Ciolacu

Un proiect de lege de susținere a admiterii României în Program a fost inițiat în martie de doi senatori americani, însă nu a avansat câtuși de puțin pe traseul procedural în cele 4 luni scurse de atunci. Dacă ar fi fi adoptat de Congres și promulgat de președintele Joe Biden, acesta ar permite șefului Homeland Security, echivalentul SUA al Ministerului de Interne, să includă România în program și fără respectarea criteriilor de admitere stipulate de Legea Imigrației și Naționalității, dintre care cel mai important și mai dificil de îndeplinit este cel al scăderii ratei de refuz al vizelor de călătorie solicitate de români la sub 3%.

Pe de altă parte, ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, a declarat în mai multe interviuri recente (de exemplu aici și aici) că speră ca în mandatul său să fie eliminate vizele pentru români.

viewscnt
Afla mai multe despre
eliminare vize sua
scutire de vize sua
visa waiver
romania visa waiver
romania rata de refuz vize sua