DOCUMENT Ce scrie în proiectul american de susținere a admiterii României în Visa Waiver. Facilitate mare pregătită

DOCUMENT Ce scrie în proiectul american de susținere a admiterii României în Visa Waiver. Facilitate mare pregătită
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 10 apr 2023

Proiectul de lege de susținere a admiterii României în programul Visa Waiver inițiat luna trecută de doi senatori americani, dacă va fi adoptat de Congres și promulgat de președintele Joe Biden, ar permite șefului Homeland Security, echivalentul SUA al Ministerului de Interne, să includă România în program și fără respectarea criteriilor de admitere stipulate de Legea Imigrației și Naționalității, dintre care cel mai important și mai dificil de îndeplinit este cel al scăderii ratei de refuz al vizelor de călătorie solicitate de români la sub 3%, relevă analiza Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Draftul de act normativ elaborat de senatorii democrați Richard Durbin și Jeanne Shaheen nu îi impune secretarului Homeland Security să facă acest lucru, ci doar îi creează posibilitatea legală de a o face, dacă consideră de cuviință.

EXCLUSIV BNR i-a dat aviz negativ lui Septimiu Postelnicu pentru funcția de CEO UniCredit România. Feza Tan, președinte interimar după plecarea lui Răsvan Radu CITEȘTE ȘI EXCLUSIV BNR i-a dat aviz negativ lui Septimiu Postelnicu pentru funcția de CEO UniCredit România. Feza Tan, președinte interimar după plecarea lui Răsvan Radu

Oricum, atât legislația, cât și practica americană prevăd că includerea unei țări în program de către secretarul Homeland Security se face în urma consultării cu secretarul de stat de la Washington, șeful diplomației americane.

Posibilitatea de exceptare a României de la regulile de includere în Visa Waiver este prevăzută în al treilea și ultimul articol al proiectului de lege.

David Popovici - a șasea medalie de aur la Campionatul Național de Înot. A câștigat titlul si la proba de 100 m fluture CITEȘTE ȘI David Popovici - a șasea medalie de aur la Campionatul Național de Înot. A câștigat titlul si la proba de 100 m fluture

Al doilea articol stipulează că Guvernul de la București ar trebui să ia toate măsurile necesare pentru ca România să fie pregătită să fie inclusă în program fără excepții de la regulile de admitere, prin dezvoltarea unei strategii de respectare a criteriilor Visa Waiver, dar și să continue să facă demersuri ″robuste″ de combatere a traficului de persoane, inclusiv prin ″prioritizarea″ recomandărilor SUA în acest sens, incluse în Raportul privind traficul de persoane publicat de Departamentul de la Stat în iulie anul trecut.

În Raportul respectiv se menționează că, deși a făcut progrese notabile, România nu îndeplinește încă în totalitate standardele minime în vederea eliminării traficului de ființe umane.

Reducerea numărului de bugetari sau a salariilor la stat, ori majorarea taxelor și impozitelor, luate în calcul de Coaliție după scăderea încasărilor bugetare CITEȘTE ȘI Reducerea numărului de bugetari sau a salariilor la stat, ori majorarea taxelor și impozitelor, luate în calcul de Coaliție după scăderea încasărilor bugetare

Rata de refuz în cazul vizelor pentru SUA solicitate de cetățeni români în scop turistic sau de afaceri a fost de 17,03% în anul 2021, în creștere față de 2020, când a fost de 10,14%, iar condiția legală pentru includerea României în programul Visa Waiver este o scădere sub 3% a acestui indicator.

România și Statele Unite rămân angajate să lucreze împreună pentru sprijinirea eforturilor României de a îndeplini criteriile stabilite prin lege pentru admiterea României în programul Visa Waiver. Dialogul care a fost inițiat în 2021 pe acest subiect, la nivel de experți și la nivel politic, va continua″, se arată în declarația comună a Guvernelor României și Statelor Unite de după cea de-a opta Rundă a Dialogului Strategic România-SUA de la jumătatea lunii trecute.

Rusia raportează un deficit bugetar de aproape 29 miliarde de dolari în primul trimestru din 2023 CITEȘTE ȘI Rusia raportează un deficit bugetar de aproape 29 miliarde de dolari în primul trimestru din 2023

Subiectul a fost abordat și de către ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvar, în cadrul discuțiilor purtate la Congresul SUA, cu ocazia vizitei efectuate recent peste Ocean.

De asemenea, după cum a relatat Profit.ro, România negociază cu SUA implementarea pe plan local a controversatului sistem informatic american de scanare și evaluare automată a persoanelor care traversează frontierele de stat în vederea stabilirii gradului de risc al acestora la adresa securității naționale, inclusiv în ceea ce privește terorismul și alte infracțiuni, ceea ce ar facilita accesul României în programul Visa Waiver.

DOCUMENT Ce scrie în proiectul american de susținere a admiterii României în Visa Waiver. Facilitate mare pregătită
DOCUMENT Ce scrie în proiectul american de susținere a admiterii României în Visa Waiver. Facilitate mare pregătită
Sursă: Congresul SUA

Sursă: Congresul SUA

viewscnt
Afla mai multe despre
vize sua
calatorie fara viza in sua
visa waiver
romania visa waiver
sua rata refuz vize romani