Dragoș Răducan, FPTR: Pentru a deschide un hotel pe litoral la începutul sezonului e nevoie de o investiție de 500 de euro pe cameră

Dragoș Răducan, FPTR: Pentru a deschide un hotel pe litoral la începutul sezonului e nevoie de o investiție de 500 de euro pe cameră
scris 25 apr 2019

Prim-vicepreședintele executiv al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoș Răducan, consideră că pentru deschiderea unui hotel pe litoral la începutul sezonului este nevoie de o investiție de 500 de euro pentru fiecare cameră și acest lucru trebuie făcut anual. El a precizat că, din cele aproximativ 100.000 de locuri de cazare clasificate de pe litoral, doar 5.000 au încălzire.

Dragoș Răducan a declarat, miercuri, într-o conferință de presă susținută la Eforie Nord, că din cauza diferențelor de temperatură din timpul anului multe camere au suferit, scrie News.ro.

"Cel mai bine ar fi de știut cât se investește într-o cameră. Și am făcut repede un calcul. Un hotel pe litoral ca să-l deschizi în condiții optime fără o investiție anuală de 500 de euro per cameră nu poți să-l deschizi. Pentru că peste iarnă, la sfârșitul sezonului, hotelurile sezoniere se închid. Am 150 de camere operaționale, dintre care anul ăsta în ultima lună 124 le-a căzut gletul de pe pereți. Din cauza diferențelor de temperatură, salinitate și la noi acolo mai e o problemă cu emanațiile de gaze sulfuroase, sarea cu sulful fac acid clorhidric și mănâncă efectiv orice metal. Pe litoral un hotel care nu investește cel puțin 500 de euro în punerea în funcțiune a unei camere nu-l deschide în condiții optime", a explicat Dragoș Răducan.

Legea turismului: Hotelierii vor fi controlați de inspectori care se vor da drept turiști. Pentru a închiria apartamente pe site-uri specializate precum Airbnb, proprietarii vor trebui să se înregistreze la minister CITEȘTE ȘI Legea turismului: Hotelierii vor fi controlați de inspectori care se vor da drept turiști. Pentru a închiria apartamente pe site-uri specializate precum Airbnb, proprietarii vor trebui să se înregistreze la minister

El a mai spus că, din cele aproximativ 100.000 de locuri de cazare de pe litoral, numai 5.000 au încălzire.

"Avem acum clasificate 101.000 de locuri pe litoral. Dintre acestea numai 5.000 sunt încălzite. Aceasta era marea diferență între noi și bulgari. Bulgarii au un litoral construit după anii '90, noi avem un litoral construit după anii '70. Erau alte standarde când a fost construit și gândit și conceput arhitectonic litoralul nostru și altceva la bulgari. Ei au mult mai multe hoteluri încălzite", a menționat Răducan.

El a mai spus că multe hoteluri din sudul litoralului care au fost închise în ultimii ani vor reintra din acest sezon în circuitul turistic, după ce au fost cumpărate de diverși investitori. Răducan a precizat că cei mai mulți investitori preferă să deschidă hoteluri de trei stele, acestea fiind cele mai căutate de turiștii români.

"Toți investitorii tind spre cel puțin trei stele pentru că dacă nu ai trei stele nu prea intri în motoarele de căutare. Turistul român vrea cel puțin trei stele. Noi ne adresăm cu hotelurile turiștilor români. Iar turiștii români nu mai vor două stele, vor cel puțin trei stele. Patru stele - nu prea se îndreaptă pe litoral pentru că patru stele vine și cu o diferență de preț semnificativă. Trei stele este standardul acceptat tacit de turiști în raportul calitate-preț. Din cauza asta toată lumea vrea să își facă un hotel de trei stele, dacă se poate cu servicii de patru stele", a mai afirmat prim-vicepreședintele executiv FPTR.

viewscnt
Afla mai multe despre
dragoș răducan
fptr
hotel