EXCLUSIV Coronavirusul blochează tranzacția prin care proprietarul Paralela 45 prelua touroperatorul familiei Fodoreanu. Cea mai mare agenție în incoming din România care intră în insolvență din ultimul deceniu

EXCLUSIV Coronavirusul blochează tranzacția prin care proprietarul Paralela 45 prelua touroperatorul familiei Fodoreanu. Cea mai mare agenție în incoming din România care intră în insolvență din ultimul deceniu
scris 6 mai 2020

Tranzacția prin care proprietarul agenției de turism Paralela 45, Alin Burcea, prelua controlul asupra companiei Invitation Invest, care deține agenția de turism Invitation Romania Travel, specializată în incoming (aducerea în țară de turiști străini), semnată la începutul anului, cum a anunțat atunci Profit.ro, a căzut, fiind blocată de izbucnirea pandemiei de coronavirus. În urma eșecului, familia Fodoreanu, proprietara Invitation Invest, a cerut insolvența companiei, pentru că nu și-a mai putut plăti datoriile acumulate către mai multe hoteluri din țară.

Aceasta este, practic, cea mai mare agenție specializată în incoming din România care intră în insolvență din ultimul deceniu.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În ianuarie, o parte din actele de cedare a pachetului de control au fost deja semnate, în prezența ambelor părți, operațiune care confirma informațiile anunțate anterior de Profit.ro.

În urma operațiunii, Burcea prelua 55% din acțiuni de la familia Fodoreanu, care ieșea din acest business. Restul participației rămânea în posesia Mirelei Iordache, Executive Director al companiei din februarie 2009.

De administrarea efectivă a companiei preluate urma însă să se ocupe ocupa Simion Alb, fostul șef de reprezentanță turistică la New York, considerat de industrie cel mai valoros specialist în promovarea turistică a României și instalat în urmă cu un an la conducerea departamentului de incoming al agenției Paralela 45.

Noi informații Profit.ro indică însă acum că tranzacția a eșuat în actualul context de pandemie. Conform surselor Profit.ro, Gheorghe Fodoreanu, unul dintre cei mai vechi oameni de turism, a cerut insolvența companiei după ce Alin Burcea s-a răzgândit și nu a mai cumpărat-o. Anularea a fost decisă când criza încă nu izbucnise în România, dar avea deja efecte din China, care îndemnau la prudență financiară. Insolvența a fost cerută acum.

Tranzacția era evaluată la circa 200.000 de euro.

"Insolvența a fost cerută pentru Invitation Romania, unul dintre cei mai mari operatori de incoming din țară, pentru că nu și-a mai putut plăti datoriile acumulate către mai multe hoteluri din țară, iar tranzacția, care ajunsese în stadiu final, a fost, în ultimul moment, anulată de Alin Burcea. Dacă Burcea ar fi cumpărat cu 200.000 de euro Invitation Romania, Gheorghe Fodoreanu și-ar fi permis să plătească datoriile de 160.000 de euro acumulate la diverse hoteluri din țară. Din păcate pentru Fodoreanu, însă, Burcea s-a răzgândit în ultimul moment, deși negocierile prin care Paralela 45 urma să preia Invitation Romania intraseră pe ultima sută de metri", explică sursele citate.

EXCLUSIV Circa 150 de români vor să-și anuleze vacanța în China din cauza Coronavirus, dar ANAT îi avertizează: Hotelierii chinezi și companiile aeriene nu vor avea disponibilitatea să le returneze banii. Statul român să-i despăgubească! Reacția MEEMA CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Circa 150 de români vor să-și anuleze vacanța în China din cauza Coronavirus, dar ANAT îi avertizează: Hotelierii chinezi și companiile aeriene nu vor avea disponibilitatea să le returneze banii. Statul român să-i despăgubească! Reacția MEEMA

Pentru 2018, cu 17 angajați, Invitation Invest, pe piață din 2006, a raportat afaceri de 15,7 milioane lei (cele mai mari de la înființare), o pierdere modică, de 4.681 lei, și datorii totale de 1,56 milioane lei.

Anul trecut, compania a avut afaceri de 11,9 milioane lei și o pierdere de 351.484 lei, tot cu 17 angajați. Conform termene.ro, datoriile totale sunt indicate la 1,6 milioane lei, fără restanțe la stat.

Paralela 45, lansată imediat după Revoluție, în 1990, lucrează acum prin rețeaua de 50 de agenții proprii și francize. Cumulat, în cei 30 de ani de activitate, compania a înregistrat vânzări de 1 miliard euro, estimează Burcea. Pentru anul trecut a fost prognozat un volum de vânzări de 70 de milioane de euro, în creștere cu 20% față de 2018.

Povestea Paralela 45, cu deschideri la 8 dimineața și cozi în fața biroului de vânzări, poate fi văzută AICI.

EXCLUSIV Grupul hotelier francez Accor aduce în România două branduri noi, dintre care unul abia lansat la nivel internațional CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Grupul hotelier francez Accor aduce în România două branduri noi, dintre care unul abia lansat la nivel internațional

Tot la începutul anului, Alin Burcea a anunțat că Paralela 45 ar putea fuziona cu o firmă de incoming, precizând că nu poate oferi acum mai multe detalii.

Ulterior, Profit.ro a anunțat că Paralela 45, controlată de Alin Burcea, poate fuziona cu Invitation Romania, deținută de Gheorghe Fodoreanu, unul dintre principalii touroperatori români specializați pe incoming.

Între Burcea și Fodoreanu au existat în ultimii ani mai multe discuții privind o eventuală fuziune, însă acestea au trenat până acum.

EXCLUSIV Dragoș Anastasiu cheamă angajați din Sri Lanka și caută și prin alte țări din Asia. De ce sunt aceștia preferați CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dragoș Anastasiu cheamă angajați din Sri Lanka și caută și prin alte țări din Asia. De ce sunt aceștia preferați

În vârstă de 77 de ani, Fodoreanu este unul dintre cei mai vechi și mai respectați oameni de turism din România, iar agenția sa este în topul celor mai mari turoperatori specializați în incoming, aducând în România turiști din întreaga lume, în special din Asia, Germania, Franța, Belgia, An­glia, Spania. Printre produsele promovate se numără circuite în Maramureș, Bucovina, Delta Dunării, Transilvania.

Burcea anunță: Paralela 45 poate fuziona cu o firmă de incoming. Plus amintiri din 1990 - „Deschideam la 8, coada era deja formată” CITEȘTE ȘI Burcea anunță: Paralela 45 poate fuziona cu o firmă de incoming. Plus amintiri din 1990 - „Deschideam la 8, coada era deja formată”

Gheorghe Fodoreanu a fost și președinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), în 2006-2007, lucrând și la ONT Carpați și Simpa Turism Group.

viewscnt
Afla mai multe despre
paralela 45
invitation romania
fuziune