EXCLUSIV LISTA Efect dur al coronavirus - 50% dintre hotelurile din România se închid: celebrul Iaki al lui Hagi, Ramada Parc, Aro Brașov, Rozmarin, International Sinaia. Concedieri masive

EXCLUSIV LISTA Efect dur al coronavirus - 50% dintre hotelurile din România se închid: celebrul Iaki al lui Hagi, Ramada Parc,  Aro Brașov, Rozmarin, International Sinaia. Concedieri masive
scris 18 mar 2020

Circa 90 de hoteluri din totalul de 900 care funcționează permanent în România au fost închise din lipsă de clienți, iar alte 40% urmează să fie închise în curând, relevă date obținute de Profit.ro. Lista, redactată de Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR) și obținută de Profit.ro, indică faptul că printre hotelurile deja închise sunt celebrul Iaki al lui Gheorghe Hagi, Ramada Parc București al lui Radu Dimofte, dar și alte unități extrem de cunoscute, precum Teleferic Poiana Brașov,  Aro Brașov, Rozmarin Predeal, Ramada Iași, Opera Plaza Cluj, International Sinaia.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În mod normal, din totalul celor 1.500 de hoteluri din țară, 600 sunt deschise sezonier și 900 funcționează permanent. Dintre cele deschise permanent, însă, 10% au fost deja închise, din cauza scăderii drastice a numărului de clienți și a evenimentelor anulate, pe fondul epidemiei de coronavirus, conform datelor Profit.ro. Printre acestea sunt 9 hoteluri închise de SIF Transilvania în Felix, Ramada Iași, Ramada Parc București, Rozmarin Predeal, 5 hoteluri ale grupului Bacolux în zona Herculane, Iaki Mamaia, Ramada Constanța, Teleferic Poiana Brașov, Snagov Club, Central Plaza Piatra Neamț, Regineta București, International Sinaia, Mara Sinaia, Palace Sinaia, Rizzo Poiana Brașov, Opera Plaza Cluj, Traian Drobeta Turnu Severin, Clipa Drobeta Turnu Severin, Aro Brașov, Capitol Brașov, Royal Cluj, Alex&George Cluj etc.

Criza Coronavirus - LIVE TEXT Primul congresman american infectat CITEȘTE ȘI Criza Coronavirus - LIVE TEXT Primul congresman american infectat

Potrivit estimărilor FIHR, alte circa 40% din numărul total de hoteluri active urmează să fie închise în perioada imediat următoare, repprezentând încă 360 de unități. "Estimăm un număr de 450 hoteluri care vor fi închise până la finalul lunii martie pentru o perioadă de minimum 3 luni. Gradul de ocupare a hotelurilor la nivel național a scăzut în prima săptămână din martie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, de la 64% la 22%", a declarat pentru Profit.ro Călin Ile, președintele FIHR.

Aceleași date obținute de Profit.ro, rezultate din chestionare adresate operatorilor din turism, relevă că circa 50% din personalul hotelier va ajunge să fie concediat (o parte din hotelurile închise, plus o altă parte din hotelurile deschise, dar nevoite să-și restrângă activitatea),

Anul 2020 ar putea fi anul în care informatizarea ANAF începe să prindă viteză CITEȘTE ȘI Anul 2020 ar putea fi anul în care informatizarea ANAF începe să prindă viteză

"Ținând cont că, în prezent, circa 140.000 angajați lucrează în domeniul hotelier, estimăm că un număr de 70.000 de persoane vor fi disponibilizate în cursul lunilor martie - aprilie", a mai spus Ile.

Meningita B poate fi prevenită prin vaccinare CITEȘTE ȘI Meningita B poate fi prevenită prin vaccinare

Împărțite pe forme de disponibilizare, în condițiile unui sprijin de stat pentru acest domeniu, estimările sunt că 50% din angajați vor alege varianta șomajului tehnic (având speranța că, după o perioadă de timp, de exemplu trei luni, activitatea va reveni, chiar dacă într-un ritm scăzut), 25% ar alege varianta unei combinații între muncă și somaj, iar 25% vor alege varianta concedierilor colective.

Mohammad Murad: \ CITEȘTE ȘI Mohammad Murad: "Coronavirusul a închis hoteluri și restaurante din țară, iar dacă Guvernul nu amână trei luni plata taxelor și impozitelor, vor falimenta 30% dintre afacerile din turism"

Există și riscul unor abuzuri în procesul de concediere, deoarece, la unitățile mici, proprietarul va decide unilateral să încheie relația de muncă cu angajatul, fiind în imposibilitatea de a asigura resursele financiare necesare plății salariului acestuia.

"Din păcate, în scurt timp, situația va fi și mai gravă, în contextul în care circulația turistică este total blocată atât în Europa, cât și în țară, odată cu declararea stării de urgență", apreciază Ile.

În prima fază, toate unitățile hoteliere au decis să meargă pe varianta negocierilor cu salariații, pentru a folosi opțiunile de efectuare a concediului de odihnă, a solicita lucrul de acasă pentru a rămâne cu copilul, concedii fără plată, cu această opțiune urmând să se depășească luna martie.

A doua opțiune a companiilor din industria hotelieră este reprezentată de șomajul tehnic, dar toate așteaptă să vadă daca va exista un sprijin de la autorități, pentru că, în condițiile în care sarcina de plată a 75% din salariu cade pe umerii companiei, aceasta se află în imposibilitatea de plată, în condițiile lipsei de venituri.

A treia optiune pe care unii hotelieri o iau în calcul, din ce în ce mai serios este însă să deschidă procesul de concediere colectivă, dar faptul că acest proces durează în jur de 45 de zile, timp în care costurile cad tot în sarcina companiei, îi împiedică să o aleagă cu prioritate. "Mai ales că, în aceste condiții, toată investiția în salariați se pierde și, la redeschiderea unităților, vom fi nevoiți să reluăm tot procesul de selectie și instruire personal", explică Ile.

O altă propunere a companiilor din turism (dar încă nevalidată de legislația românească) ar fi o partajare a muncii, astfel încât salariatul să lucreze parțial la companie, pentru care aceasta să îi plăteasca salariul net, fără taxe, iar statul să îi achite diferența până la incidența a 75% din salariul net avut anterior.

viewscnt
Afla mai multe despre
hoteluri
criza
coronavirus