Hotelierii ar putea fi impozitați din 2016 pe cameră sau loc de cazare, plafonat la o cifră de afaceri de 5 milioane de euro

Hotelierii ar putea fi impozitați din 2016 pe cameră sau loc de cazare, plafonat la o cifră de afaceri de 5 milioane de euro
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 21 aug 2015

Hotelierii ar putea plăti de la 1 ianuarie 2016 un impozit specific pe cameră sau loc de cazare, care va fi plafonat la o cifră de afaceri de 5 milioane de euro. Premierul Ponta a anunțat că Guvernul va analiza introducerea unui asemenea impozit, dar a arătat că măsura va fi promovată ca inițiativă legislativă depusă la Parlament.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Premierul a promis o astfel de măsură, vineri, la Mamaia, la o întâlnire cu reprezentanții patronatelor din turism, subliniind că noul impozit va crește gradul de conformare fiscală și va reduce numărul controalelor. 

"S-a propus aici și vom analiza această opțiune, de introducere a unui impozit specific pentru turism, pe cameră sau pe loc de cazare, plafonat până la o cifră de afaceri de cinci milioane de euro. Această decizie ar duce la debirocratizare, ar crește gradul de conformare la plata impozitelor și implicit colectarea, ar face mai simplu de plătit taxele și controale mai puține", a declarat Ponta, citat de Agerpres.

Ponta a precizat însă că măsura va intra în vigoare doar după ce Parlamentul va adopta o inițiativă legislativă în acest sens.

"Proiectul care se va depune ca inițiativă parlamentară, dacă respectă ceea ce am discutat, și anume plafonul acela de 5 milioane de euro cifra de afaceri, nu cum apăruse la un moment, 50 sau 75, era exagerat și nu era o practică europeană, și dacă asta duce la debirocratizare și taxe mai simplu de plătit, sigur că îl sprijinim", a spus Ponta, potrivit Agerpres.

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a precizat, la rândul său, că inițiativa legislativă pentru introducerea impozitului pe cameră sau loc de cazare va fi depusă la Parlament în septembrie, măsura urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016.

Guvernul a luat deja de la începutul anului măsura reducerii TVA la 9% pentru serviciile de cazare și serviciile accesorii cazării, inclusiv pentru pachetele "all inclusive".

viewscnt
Afla mai multe despre
impozit
hotel
cazare
camera