Industria ospitalității amenință cu proteste: "Dacă nu veniți acum cu un plan consistent de despăgubiri, veți fi răspunzători de punerea pe butuci a unei întregi industrii și pierderii a până la 400 000 de locuri de muncă"

Industria ospitalității amenință cu proteste: "Dacă nu veniți acum cu un plan consistent de despăgubiri, veți fi răspunzători de punerea pe butuci a unei întregi industrii și pierderii a până la 400 000 de locuri de muncă"
scris 5 nov 2020

Industria ospitalității arată că este "în pragul disperării" și solicită autorităților măsuri de resuscitare. Alianța pentru Turism precizează că industria are nevoie de bani și dacă autoritățile nu vin cu un plan consistent de despăgubiri, se vor face răspunzătoare de punerea pe butuci a unei întregi industrii și de pierderea a până la 400 000 de locuri de muncă.

"De la începutul pandemiei de coronavirus industria ospitalității a fost puternic lovită. De atunci au trecut mai bine de nouă luni, iar în România, în afară de măsurile generale de care a beneficiat întreaga economie, până în acest moment nicio acțiune specifică de ajutor nu a fost implementată. Valul doi al pandemiei a dat și ultima lovitură industriei: restaurantele au fost închise, evenimentele interzise, mobilitatea redusă la aproape zero. Agențiile de turism au reînceput auto-demolarea propriei activități din ultimele luni, în măsura în care turiștii stornează din nou rezervările recente", arată Alianța pentru Turism.

VW va înlocui vehiculele cu combustie de pe o insulă grecească cu mașini electrice CITEȘTE ȘI VW va înlocui vehiculele cu combustie de pe o insulă grecească cu mașini electrice

În acest sens industria ospitalității trage un nou și ultim semnal de alarmă către autoritățile din România, scrie News.ro.

"Dacă nu veniți acum cu un plan consistent de despăgubiri (similar multor alte state din Europa), veți fi răspunzători de punerea pe butuci a unei întregi industrii și pierderii a până la 400 000 de locuri de muncă. Această industrie nu are nevoie nici de promisiuni și nici de ajutoare care vin anul viitor. Are nevoie de bani ACUM", arată industria.

Antreprenorii spun că nu mai pot supraviețui cu amânări de rate sau impozite, "care îi vor omorî oricum cu întârziere", spun că au nevoie de cash pentru a putea plăti datorii curente în contextul a zero venituri.

"Iar angajații lor nu pot supraviețui  cu șomaj tehnic sau program redus cu doar 50%, atâta timp cât activitatea lor este între 0-20%. Poate ca o industrie cu 5,7% din PIB nu impresionează pe nimeni până la lacrimi dar destinul a zeci de mii de antreprenori și sute de mii de angajați ar trebui să determine autoritățile să facă ceva. Au avut timp de pregătire nouă luni, e cazul sa livreze imediat. Industria a evitat proteste de strada pentru că a dorit sa arate maximă responsabilitate în timp de pandemie și să nu contribuie sub nicio formă la adâncirea problemei medicale. Cu toate acestea, în pragul disperării, atunci când decesul este iminent și cauza nu mai joacă niciun rol, pregătirile pentru un protest de amploare sunt în toi. Sperăm sa nu se ajungă acolo", precizează reprezentanții alianței.

viewscnt
Afla mai multe despre
horeca
despagubiri