Proiectul câștigător pentru amenajarea plajei din Mamaia, desemnat de Apele Române. Include locuri de joacă, spații verzi, puncte de prim ajutor și acces pentru persoane cu dizabilități

Proiectul câștigător pentru amenajarea plajei din Mamaia, desemnat de Apele Române. Include locuri de joacă, spații verzi, puncte de prim ajutor și acces pentru persoane cu dizabilități
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 sep 2023

Reprezentanții Administrației Naționale “Apele Române” (ANAR) au ales proiectul câștigător pentru amenajarea plajei din Mamaia, arătând că această soluție asigură accesul tuturor, inclusiv al persoanelor cu dizabilități. Astfel, vor fi amenajate locuri de joacă, puncte de prim-ajutor și spații de acces pentru echipele de intervenție.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Reprezentanții ANAR au transmis, miercuri, printr-un comunicat de presă, că a fost desemnată soluția câștigătoare în cadrul concursului internațional ”Litoral. Mamaia, Constanța”. Competiția a fost inițiată  în asociere cu Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România (OAR), în calitate de organizator.

”Organizarea acestui tip de procedură este o premieră pentru Apele Române, iar rezultatul este desemnarea celui mai inspirat și creativ proiect de amenajare a noii plaje din stațiunea Mamaia. Vorbim despre stațiunea Mamaia în special, dar și de zona metropolitană din Constanța în general. Practic, participanții la concurs au avut de răspuns, prin propunerea lor de proiect, unei provocări inedite: să alinieze elementele gândirii urbanistice și peisajere contemporane demonstrând că un proiect de amenajare nouă poate readuce echilibrul în această zonă”, a declarat directorul general adjunct al Administrației Naționale ”Apele Române”, ing. Laszlo Barabas.




Astfel, în urma deliberărilor juriului, soluția câștigătoare (Premiul I) a fost proiectul Studio 82 SRL și Vlad Sebastian Rusu Birou Individual de Arhitectură, co-autori: arh. Vlad Sebastian Rusu, arh. Octav Silviu Olănescu, arh. Andra Vlădoiu, arh. Andrada Pinte și arh. Petrică Maier-Drăgan, colaboratori specialități: peisagist Alexandru Mexi.

Juriul a notat că “această propunere s-a remarcat datorită clarității viziunii de ansamblu, a forței masterplanului, a preciziei și clarității în înțelegerea dinamicii locului și a coerenței generale cu obiectivele concursului”.

De asemenea, juriul a mai apreciat atenția acordată unor aspecte, precum capacitatea de înrădăcinare, stabilizarea solului și cerințele reduse de întreținere. “Acesta a fost unul dintre puținele proiecte care a cartografiat și a ținut cont de vegetația înaltă prezentă pe sit: se așteaptă ca aceste exemplare să joace un rol important în dezvoltarea viitoare a proiectului”, a mai explicat juriul concursului.

Acest proiect va face obiectul încredințării serviciilor de proiectare pentru fazele PUZ, SF, PT-DDE și va fi semnat cu Administrația Națională ”Apele Române”, în calitate de autoritate contractantă a concursului, în asociere cu Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, administratorul obiectivului.

ANAR a mai anunțat că prima etapă prevăzută în contractul de servicii de proiectare constă în predarea conceptului general de amenajare și detaliere a soluției prezentate în cadrul concursului. A doua etapă va fi elaborarea Planului Urbanistic Zonal care va fi supus avizării de către Consiliul Local al Municipiului Constanța. Ulterior avizării Planului Urbanistic Zonal, vor fi întocmite: studiul de fezabilitate, documentația pentru autorizarea executării lucrărilor și proiectul tehnic. Proiectantul va asigura asistență tehnică pe toată durata de implementare a proiectului până la recepția finală a lucrării, a mai transmis ANAR.

Sursa citată a menționat că proiectul câștigător integrează, în strategia sa de dezvoltare spațială, trei elemente definitorii: turistic, urban și natural.

”Accesibilitatea va fi prima și principala însușire a noului spațiu. Vorbim despre realizarea unei infrastructuri care să asigure accesul nemijlocit al tuturor oamenilor, inclusiv al celor cu dizabilități. De asemenea, vor fi amenajate locuri de joacă pentru copii, puncte de prim-ajutor și spații de acces facil al echipelor de intervenție (salvamar, ambulanță). Mai mult, noul spațiu va fi adaptat inclusiv pentru utilitățile publice (apă, canalizare și energie electrică), dar și pentru sistemele de colectare selectivă și reciclare a deșeurilor. Nici componenta de biodiversitate nu va lipsi, fiind create spații verzi care vor funcționa ca niște perdele vegetative armonizate zonei de plajă”, a adăugat ing. Laszlo Barabas.

Proiectul câștigător va fi premiat cu 1,5 milioane de euro, fără TVA.

În cadrul concursului (derulat în perioada 23 iunie 2023 -18 septembrie 2023, cu perioada de jurizare: 14-18 septembrie), au fost depuse 19 proiecte din România, Elveția, Spania și Norvegia.

Obiectivul principal al concursului a fost selectarea celei mai bune soluții în vederea amenajării complexe a plajelor din stațiunea Mamaia, județul Constanța, pentru atribuirea contractului de proiectare.

viewscnt
Afla mai multe despre
plaja mamaia
proiect de amenajare