Reprezentanții industriei turismului și hotelierii cer Guvernului o strategie clară pentru dezvoltarea acestui domeniu, sprijin pentru activitatea de incoming, dar și stimularea construcției de hoteluri

Reprezentanții industriei turismului și hotelierii cer Guvernului o strategie clară pentru dezvoltarea acestui domeniu, sprijin pentru activitatea de incoming, dar și stimularea construcției de hoteluri
scris 27 dec 2019

Reprezentanții industriei turismului și ai celei hoteliere cer Guvernului sprijin pentru activitatea de incoming, dar și stimularea construcției de hoteluri. Consultați de News.ro, aceștia spun că este nevoie de o strategie clară pentru dezvoltarea turismului, precum și de o regândire a legii turismului, astfel încât să răspundă cerințelor industriei.

Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR), afirmă că promovarea României din punct de vedere turistic trebuie făcută în parteneriat public-privat și totodată asigurată astfel de profesioniști în domeniu.

"Discutăm prea mult de formă și prea puțin de fond. Trebuie să fie un minister dedicat anumitor domenii, or, fiind vorba de un minister așa de mare, ideal ar fi să lucrăm în parteneriat public privat, să mai delege o parte din atribuții unei entități private. De exemplu, noi nu vrem ca statul să organizeze partea de marketing a statului din punct de vedere turistic. Promovarea statului pe partea de turism trebuie făcută în parteneriat public-privat. Ea ar fi asigurată astfel de profesioniști în domeniu. Noi vrem un stat mai mic, mai flexibil care să lase mai mult privatului, pentru că oricum partea privată deține mai toate activele în turism", a declarat Călin Ile, pentru News.ro.

Castelul Corvinilor a depășit pragul de 400.000 de vizitatori în acest an CITEȘTE ȘI Castelul Corvinilor a depășit pragul de 400.000 de vizitatori în acest an

Reprezentantul FIHR a vorbit și de sprijinul necesar pentru construcția de hoteluri.

"Sigur că ne dorim și asta există deja într-o formă de ajutor de minimis și prin fonduri europene. Problema aici este că ar trebui ca standardele de cost pentru construcția de hoteluri (și de spitale) să fie actualizate și să nu fie identice cu construcția de clădiri cu destinație de rezidențial", a adăugat Călin Ile.

”Sunt mai multe probleme pe care trebuie să le rezolve noul Guvern, în ceea ce privește turismul, domeniu care acum figurează ca un departament în cadrul Ministerului Economiei. Una dintre probleme este cea a TVA-ului, noi, touroperatorii, solicităm 5% TVA la agențiile de turism, nu 19% cât avem acum. Toate hotelurile și toate restaurantele din România au 5% TVA, iar 'prapaditele' de agenții au 19%. Și mai vrem turiști străini în România? De fapt, se pare că vrem numai noi, în rest, nu vrea nimeni, se pare. Avem 2,7 milioane de turiști străini pe an. Bulgarii au 9 milioane. Este nevoie de măsuri pentru a recupera decalajul”, a declarat proprietarul touroperatorului Paralela 45 Alin Burcea pentru News.ro.

Touroperatorii mai cer sprijin pentru activitatea de incoming (aducerea de turiști străini în România) și astfel să fie preluată propunerea fostului ministru Bogdan Trif, care prevedea că pentru fiecare turist străin care stă în România mai mult de cinci zile, să se acorde 50 euro.

De asemenea, investitorii din turism cer stimularea construcției de hoteluri.

”Degeaba vrem să creștem numărul de turiști, pentru că nu avem hoteluri suficiente. Și aici nu mă refer la orașe. O altă problemă este legată de forța de muncă. Nu mai avem bucătari, cofetari, patiseri, ospătari. Ce facem? Ne pasă? Cum acționăm?”, se întreabă Alin Burcea.

Acesta a vorbit și de noua organizare a domeniului.

”La insistențele asociațiilor patronale din turism, guvernarea PSD a reînființat Ministerul Turismului. Cu Mircea Dobre și Bogdan Trif au foat zeci de întâlniri, discuții, dezbateri, uneori chiar dispute, dar, cu bine, cu rău, lucrurile au fost discutate. Nu sunt un fan al actualei Legi a turismului, am sentimentul că evită problemele principale, dar proiectul a fost finalizat. Nu am fost de acord cu Ordonanța 2 privind garantarea. Este oneros, plătim sume impresionante. Dar legea există, este funcțională, turiștii au banii asigurați. Astăzi, turismul este pe nicăieri. Nici măcar nu mai apare în denumirea Ministerului Economiei și Mediului de Afaceri. Chiar acesta este respectul pe care Guvernul îl acordă industriei noastre? Adica.. nimic? Deci, ce facem, domnule Orban?”, se mai întreabă omul de afaceri.

Carmen Pavel, proprietarul agenției de turim J'Info Tours, afirmă că din punctul său de vedere, ordonanța privind asigurarea în turism, care impune garantarea pachetelor turistice, a fost prost concepută.

"Facem raportări lunare la minister, este prea birocratic. Și nu soluționează problemele jucătorilor din domeniu. Agențiile nu sunt împărțite pe domenii, de exemplu, de incoming, de outgoing, iar sistemul de chartere nu este acoperit, domeniu care ar avea nevoie de o licențiere specială pentru că expune cel mai mult turiștii la situații speciale", a declarat pentru News.ro Carmen Pavel, care spune că este totodată nevoie de măsuri de prevenție pentru acele companii cu un volum mare de activități.

Reprezentantul agenției de turism cere regândirea legii turismului, astfel încât să răspundă cerințelor industriei.

"Legislația trebuie regândită și creată o lege unitară. Trebuie totodată creată o strategie clară și coerentă pentru dezvoltarea turismului. Nu avem suficiente hoteluri, sunt probleme și cu infrastructura", adaugă Carmen Pavel.

Ea mai spune că ar putea fi acordate facilități pentru industriile conexe, astfel încât, de exemplu, mâncarea sau produsele de toaletă să fie achiziționate de la producători locali.

În plus, Carmen Pavel consideră că sunt necesare politici privind forța de muncă, unde este nevoie de personal, dând exemplu Programul Work&Travel din SUA.

"Iar Codul Muncii este foarte vechi, e departe de modul în care se lucrează acum. De exemplu, nu sunt prevederi clare pentru cei care lucrează de acasă", mai afirmă ea.

viewscnt
Afla mai multe despre
turism
calin ile
alin burcea.