Românii care au plecat în minivacanțe de Paște și 1 Mai în România au cheltuit peste 12,5 milioane euro. Cât au plătit pe un sejur la pisicină cu apă termală și programe speciale SPA

Românii care au plecat în minivacanțe de Paște și 1 Mai în România au cheltuit peste 12,5 milioane euro. Cât au plătit pe un sejur la pisicină cu apă termală și programe speciale SPA
scris 2 mai 2019

Cei aproximativ 109.000 de turiști români care și-au petrecut minivacanțe de Paște si 1 Mai în stațiuni din țară au cheltuit aproximativ 59,9 de milioane de lei (peste 12,5 milioane de euro), mai mult cu 12,7 % față de perioada similară a anului trecut. În paralel, în străinătate au plecat pentru minivacanța de Paște peste 11.650 de turiști români.

Spre deosebire de anul trecut, când Paștele și 1 Mai au fost sărbătorite la distanță de 3 săptămâni, fiind înregistrate încasări din servicii turistice de aproximativ 3,7 milioane de euro pe zi, anul acesta sărbătorile au fost succesive, iar încasările au depășit 12,5 milioane de euro, mai mult cu aproximativ 12,7 % față de anul trecut. Această creștere a fost datorată perioadei prelungite de aproximativ o săptămană de zile libere și a tarifelor similare cu cele de anul trecut, susțin reprezentanții Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

În topul preferințelor românilor s-au aflat în aceste zile stațiunile rurale, cu 42.000 de locuri vândute, urmate de stațiunile de pe litoral, cu 29.000 de locuri vândute, de cele montane, cu 20.000 de locuri vândute, și de cele balneare, cu 17.000 de locuri vândute.

Și anul acesta, pensiunile din zona rurală au reușit să atragă aproximativ 42.000 de turiști, același număr ca și anul trecut. Această stagnare este cauzată în primul rând de vremea nefavorabilă din această perioadă. Zona Bran-Moeciu, Bucovina și Maramureș au fost cele mai căutate destinații rurale, cu tarife între 100 și 300 lei/pers/noapte.

Cele mai căutate stațiuni montane au fost cele de pe Valea Prahovei și Poiana Brașov, unde cazarea a costat între 100-500 lei/ pers/noapte. Majoritatea ofertelor la unitățile de cazare de 3 și 4 stele au avut inclus micul dejun și cina festivă de Paște, pe lângă celelalte facilități: acces SPA, masă traditională și programe artistice.

Dragoș Răducan, FPTR: Pentru a deschide un hotel pe litoral la începutul sezonului e nevoie de o investiție de 500 de euro pe cameră CITEȘTE ȘI Dragoș Răducan, FPTR: Pentru a deschide un hotel pe litoral la începutul sezonului e nevoie de o investiție de 500 de euro pe cameră

Pentru un sejur în stațiunile balneare cu pisicine cu apă termală și programe speciale de SPA, românii au cheltuit între 80-600 lei/pers/noapte în funcție de preferințe și de confort.

Destinația cea mai populară pentru această minivacanță a rămas litoralul românesc. Astfel, pe litoral au fost puse la dispoziția turiștilor aproximativ 40.000 de locuri de cazare, din totalul de 121.222 de locuri clasificate de Ministerul Turismului. Deoarece prognoza meteo a fost nefavorabilă, numărul turiștilor sosiți efectiv pe litoral a ajuns la 29.000, multe rezervari fiind anulate în ultima clipa. Aceștia au cheltuit în 3 zile aproximativ numai pe pachetul de cazare și masă aproximativ 19 milioane de lei.

Din totalul locurilor pregătite pe litoral, în topul preferințelor a fost Mamaia, cu un grad de ocupare de aproximativ 90% în nordul stațiunii și 50% în restul stațiunii. Turiștii au preferat Mamaia datorită posibilităților variate de distracție, iar cluburile și barurile au fost principalele atracții. În comparație cu nordul litoralului, în structurile de cazare din sud, gradul de ocupare a fost de aproximativ 25%, mult mai scăzut față de nordul litoralului. Cererea a fost similară cu cea de anul trecut în unitățile clasificate deschise în această perioadă. Se observă creșterea numarului de cazări rezervate pe cont propriu, site-urile specializate permitand rezervari și in structuri neomologate, numărul celor care au apelat la acest tip de servicii fiind imposibil de evaluat.

Aproximativ 1.000 de persoane, turiști pasionați de pescuit și dornici de inedit, au ales să petreacă minivacanța de Paște și 1 Mai în Delta Dunării. Din punct de vedere al tarifelor, trei nopți de cazare, la un hotel de trei stele, cu mic dejun inclus, costă în medie 600 lei/pers.

În ceea ce privește turismul extern, românii au cheltuit peste 2,6 milioane euro, cele mai căutate destinații pentru petrecerea minivacanței de Paște si 1 Mai fiind Bulgaria, urmata de Grecia, Ungaria și Israel. La fel ca în anii trecuți, au fost români care și-au îndreptat atenția și către destinațiile exotice precum Bali, Thailanda sau chiar Brazilia.

viewscnt
Afla mai multe despre
turism
litoral
paste
1 mai