Stațiunile goale de pe litoralul bulgăresc se pregătesc pentru o vară dură

Stațiunile goale de pe litoralul bulgăresc se pregătesc pentru o vară dură
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 iun 2020

Sunny Beach, cea mai mare stațiune turistică de pe litoralul Bulgariei, renumită pentru viața sa de noapte și plaja aglomerată, este ca un oraș fantomă, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După ce pandemia de coronavirus a închis granițele, a blocat la sol avioanele și a forțat oamenii să stea acasă, doar o mână de turiști fac plajă în mijlocul sutelor de umbrele nedesfăcute și șezlonguri neatinse de pe cei cinci kilometri de plajă, scrie Agerpres.

"Nu îmi amintesc de o situație similară. Dacă vom fi pe zero în acest an va fi super bine", apreciază Rumen Monchev, proprietarul unui hotel din Sunny Beach.

Lituanienii de la Apex Alliance deschid un nou hotel în România CITEȘTE ȘI Lituanienii de la Apex Alliance deschid un nou hotel în România

Monchev spune că a redus prețurile, a investit în ecrane de plastic care să separe mesele și a angajat un 'COVID-19 sheriff' care să se asigure că hotelul său este un loc sigur în contextul pandemiei de coronavirus. Cu toate acestea, din cei 160 de turiști unguri pe care Rumen Monchev îi aștepta săptămâna trecută, au venit doar 33.

Turismul este responsabil pentru aproximativ 12% din Produsul Intern Brut al Bulgariei și oferă un loc de muncă pentru mii de persoane în cea mai săracă țară din Uniunea Europeană.

Pentru a mai salva ceva din sezonul estival, Guvernul de la Sofia a oferit subvenții pentru zborurile charter și a redus tarifele de concesionare, astfel încât operatorii plajelor să poată oferi șezlonguri mai ieftine și să țină litoralul sigur și dezinfectat.

Bulgaria și-a deschis granițele pentru turiștii din majoritatea statelor europene încă de la începutul lunii iunie. Cu toate acestea, pandemia a redus cu 35% numărul zborurilor charter programate pentru Varna și Burgas în sezonul estival din acest an, comparativ cu 2019. O scădere similară este așteptată în cazul zborurilor regulate, a subliniat ministrul bulgar al Turismului, Nikolina Angelkova.

Peste nouă milioane de turiști străini au vizitat Bulgaria anul trecut, iar Angelkova miza pe o creștere de 10% în 2020.

"Ne așteptam la cea mai bună vară înregistrată vreodată. Din păcate, acest lucru nu mai este valabil. Să sperăm că putem relansa sezonul din iulie și să începem să construim de acolo", a spus Nikolina Angelkova.

În prezent, aproximativ 60-70% din hotelurile de la Sunny Beach și Nisipurile de Aur intenționează să deschidă în zilele următoare, mizând pe reluarea zborurilor charter din Olanda și Germania la finele acestei săptămâni.

"Am încetat de mult să mă mai uit la rezervări. Suntem cu toții în standby", spune Teodor Pastarmadzhiev, președintele Asociației Proprietarilor de Hoteluri din Sunny Beach.

Pastarmadzhiev speră că luna viitoare vor fi ridicate restricțiile de călătorie pentru piețele cheie, cum sunt Marea Britanie, Rusia și Ucraina, iar amatorii de vacanțe vor începe să revină în masă în luna august.

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
litoral