Top 5 destinații de vacanță pentru pasionații de vin

Top 5 destinații de vacanță pentru pasionații de vin
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 7 aug 2023

Îți planifici vacanțele și în funcție de ce cramă sau podgorie de viță-de-vie ai în apropiere? Îți place să deguști vinurile locale, ba chiar să-ți și achiziționezi câteva? Crezi că regiunile viticole au un farmec aparte pe care vrei să îl simți și să-l explorezi în escapadele tale?

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

E clar că trebuie să afli care sunt cele 5 destinații de top pentru pasionații de vin în 2023, dar nu numai.

Alto Adige, Italia – când nordul se întâlnește cu sudul în ceea ce privește clima, cultura și tradițiile legate de vin

Top 5 destinații de vacanță pentru pasionații de vin

În Alpii Italieni, aproape de granița cu Austria și Elveția, întâlnim un fascinant tărâm al vinului. Alto Adige este binecunoscut pentru contrastele sale, pentru istoria viticolă, dar și pentru experiența spectaculoasă pe care o oferă tuturor celor care îi trec pragul.

Bolzano este principalul oraș al regiunii, locul din care ar trebui să îți începi această aventură. Restaurantele cu stele Michelin, vinurile albe printre care celebre în zonă sunt Pinot Grigio și Gewurztraminer, vinurile roșii locale din strugurii autohtoni Schiava și Lagrein, arhitectura austro-ungară și atmosfera italiană – toate fac din Alto Adige o destinație de neratat în 2023.

Bordeaux – cea mai cunoscută regiune viticolă din lume

Top 5 destinații de vacanță pentru pasionații de vin


Știai că în fiecare secundă, 20 de sticle de vin din Bordeaux sunt vândute în întreaga lume? Regiunea viticolă situată lângă Oceanul Atlantic, la 500 km sud-vest de Paris include astăzi aproape 6000 de crame și peste 110.000 hectare de podorii de viță-de-vie.  

Cel mai plantat soi este Merlot, iar 86% din totalul de vin produs în Bordeaux este roșu.

Oricât de spectaculoase ar părea aceste statistici, farmecul Bordeaux nu se oprește aici. Gastronomia impresionantă, vinurile rare, istoria locului, clădirile UNESCO și priveliștile spectaculoase nu fac decât să întregească și să explice faima Bordeaux în toată lumea.

Mosel, Germania – zona cu cele mai abrupte podgorii de viță-de-vie din lume

Top 5 destinații de vacanță pentru pasionații de vin


Aventura este garantată în cea mai veche regiune viticolă a Germaniei și asta pentru că podgoriile de aici sunt unele dintre cele mai abrupte din lume. De altfel, recordul pentru cea mai abruptă podgorie de viță-de-vie din lume este deținut de Calmont, în regiunea Bremm, Mosel.

Dacă vei alege această regiune pentru vacanță, trebuie să știi că partea între Trier și Koblenz este cea mai interesantă. Pe lângă aventură, saturi pitorești și priveliști interesante, aici vei putea degusta cele mai bune vinuri Riesling, la care se adaugă vinuri realizate din soiurile Elbling și Muller Thurgau. În ultimii ani, în zonă a crescut considerabil și producția de vinuri roșii, în special din Pinot Noir.

Alto Douro, Portugalia – locul în care găsești cele mai bune vinuri Porto

Top 5 destinații de vacanță pentru pasionații de vin

Portugalia este recunoscută pentru vinurile sale, în special vinurile Porto, vinuri dulci și roșii. Brăzdată de râurile Douro, Corgo, Tua și Savor, regiunea Douro include nu numai podgorii de viță-de-vie (în special în Valea Douro), ci și catedrale și situri UNESCO pe care le poți include în călătoria ta.

Bineînțeles, în zonă ai și tururi și degustări, regiunea fiind binecunoscută în special pentru vinurile ușoare, în stilul “Bordeaux”, dar și pentru vinurile ceva mai bogate, păstrate în butoaie de stejar. Întreaga regiune viticolă Douro a fost inclusă în 2001 în Patrimoniul Mondial UNESCO.

La Rioja, Spania – mixul perfect de vinuri roșii, priveliști spectaculoase și tradiții locale

Top 5 destinații de vacanță pentru pasionații de vin


Cea mai cunoscută regiune viticolă a Spaniei, când spunem La Rioja ne gândim automat la vinuri Tempranillo. E adevărat, zona viticolă situată în nordul Spaniei a devenit faimoasă pentru acest soi, dar lucrurile nu se opresc aici.

Vinurile, mănăstirile, o parte a pelerinajului El Camino de Santiago, muzeele dedicate vinurilor, cramele emblematice,  satele tradiționale, orașul Logrono – toate fac din La Rioja un tărâm de neuitat, perfect pentru o destinație de vacanță.

Astăzi, La Rioja este împărțită în trei subdiviziuni, și anume Rioja Alta, Rioja Alavesa și Rioja Oriental. Și, chiar dacă 90% dintre vinurile produse aici sunt vinuri roșii, în regiune sunt produse și vinuri albe, roze, dulci sau vinuri spumante.

E mult mai ușor să îți alegi următoarea destinație de vacanță atunci când ai ca pasiune vinul. Nu trebuie decât să faci un scurt research înainte și să vezi ce îți dorești să explorezi în continuare. Pe lângă notele olfactive și aromele catifelate ale unora dintre cele mai apreciate vinuri din lume, vei descoperi cu siguranță oameni interesanți, locuri fascinante și povești care te vor însoți mult timp după ce le vei fi aflat.

Până la vacanță, vă puteți delecta cu vinuri din toate colțurile lumii prin intermediul Unvinpezi.ro, platforma online de vinuri cu cele mai multe recenzii din România. Toată luna august sunt reduceri de Summer Sale, cu până la 44% discount la peste 300 de vinuri bune, alese de experți. Nu ratați oferta zilei cu cel mai preț din online-ul românesc.

Material sustinut de Unvinpezi.ro 

viewscnt
Afla mai multe despre
vacanță
vin
turism