Turiștii nerezidenți găzduiți în structurile de cazare din România au cheltuit în primul semestru circa 2,6 miliarde lei

Turiștii nerezidenți găzduiți în structurile de cazare din România au cheltuit în primul semestru circa 2,6 miliarde lei
scris 15 sep 2015

Numărul de turiști nerezidenți cazați în structurile de cazare turistică colective a fost de 975.400, în primul semestru din 2015, iar cheltuielile totale ale acestora au depășit 2,585 miliarde lei, adică o medie de 2.650 lei/persoană, arată datele publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).

Numărul total de nerezidenți cazați în structurile de cazare turistică colectivă în trimestrul II din 2015 a fost de 619.500, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 1531,5 milioane lei.

Din totalul nerezidenților sosiți în România, în trimestrul II, 49,9% și-au organizat sejurul prin agenții de turism, iar 27,3% și-au organizat singuri sejurul.

Afacerile, participarea la congrese, conferințe, cursuri, târguri și expoziții au fost motivele principale ale sejururilor petrecute de turiștii nerezidenți în România în trimestrul II 2015 (56,2%), cheltuielile acestora reprezentând 62,4% din total.

Cel de-al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenți în România l-au reprezentat călătoriile în scop particular (43,8% din numărul total de turiști nerezidenți), dintre acestea evidențiindu-se călătoriile pentru vacanțe 60,6%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanțe, cumpărături, evenimente culturale și sportive, vizitarea prietenilor și rudelor, tratament medical, religie, tranzit și alte activități.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (54%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (89,1%). Cheltuielile turiștilor nerezidenți în restaurante și baruri au fost de 17,1%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 11,7%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 44% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor și băuturilor, urmate de cele pentru cumpărarea de cadouri și suveniruri 37,1%.
Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 64,8% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru bilete de intrare în muzee, obiective turistice, grădini zoologice și botanice au reprezentat 51,1% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Turiștii nerezidenți sosiți în România au ales, prioritar, avionul (78,3%). Autoturismele proprii au reprezentat 11,3%, urmate de autocare și autobuze cu 8,8%, alte mijloace (tren, ambarcațiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete) - 1,6%.

Dintre cei 975.400 turiști nerezidenți găzduiți în structurile de cazare, în SI 2015, 59,3% au venit pentru afaceri, cursuri, participarea la congrese, conferințe, târguri și expoziții, cheltuielile acestora reprezentând 65,1% din total.

Pe locul doi s-au situat călătoriile în scop particular (40,7%), dintre acestea evidențiindu-se călătoriile pentru vacanțe (60,2%).

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (54,1%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (93,4%). Cheltuielile în restaurante și baruri au fost de 16,8%, iar cele pentru cumpărături, de 12,2%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 39,8% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor și băuturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea de cadouri și suveniruri 34,5%.
Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 60,5% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru bilete de intrare în muzee, obiective turistice, grădini zoologice și botanice au reprezentat 45,3% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenților sosiți în România, în SI din 2015, 49,8% și-au organizat sejurul prin agenții de turism, iar 28%, singuri.

Turiștii nerezidenți sosiți în România au ales, prioritar, avionul (80,2%). Autoturismele proprii au reprezentat 11,5%, urmate de autocare și autobuze cu 7,1%, alte mijloace (tren, ambarcațiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete) - 1,2%.

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
ins
turisti
cazare