ANALIZĂ Washington Post: Apar fisuri în elita rusă, mai ales între oligarhii epocii Elțîn și cei creați de Putin. Magnații încep să critice invazia

ANALIZĂ Washington Post: Apar fisuri în elita rusă, mai ales între oligarhii epocii Elțîn și cei creați de Putin. Magnații încep să critice invazia
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 apr 2022

Publicația americană Washington Post a publicat o analiză a echilibrului de putere de la Kremlin, bazată pe interviuri sub anonimat cu mai mulți oligarhi și membri ai serviciilor secrete ruse. Analiza arată diferențe mari între oligarhii din era Elțîn și cei din epoca Putin, dar și frica față de consecințele economice ale războiului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În cele două luni de când Rusia a invadat Ucraina, tăcerea – și chiar consimțământul – elitei ruse a început să se destrame. Chiar dacă sondajele de opinie raportează un sprijin public copleșitor pentru campania militară, pe fondul unei propagande de stat omniprezente și al noilor legi care interzic criticile la adresa războiului, încep să apară fisuri. Liniile de demarcație dintre facțiunile elitei economice rusești devin mai pronunțate, iar unii dintre magnați – în special cei care și-au făcut averile înainte de venirea la putere a președintelui Vladimir Putin – au început, timid, să vorbească, scrie G4Media.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori

Mulți dintre ei se concentrează asupra propriilor lor probleme. Sancțiunile radicale impuse de Occident au aruncat o nouă cortină de fier asupra economiei rusești, înghețând pe parcurs zeci de miliarde de dolari din activele multora dintre magnați.

„Într-o singură zi, au distrus ceea ce a fost construit de-a lungul multor ani. Este o catastrofă”, a declarat un om de afaceri care a fost convocat împreună cu mulți dintre cei mai bogați oameni de afaceri din țară pentru a se întâlni cu Putin în ziua invaziei. Ca răspuns la invazia președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina, Occidentul i-a sancționat pe unii dintre cei mai apropiați consilieri ai acestuia.

Musk a vândut acțiuni la Tesla de 8,4 miliarde de dolari, în timp ce încearcă să-și asigure banii pentru a cumpăra Twitter CITEȘTE ȘI Musk a vândut acțiuni la Tesla de 8,4 miliarde de dolari, în timp ce încearcă să-și asigure banii pentru a cumpăra Twitter

Casa Albă a întors și mai mult șurubul spre oligarhi joi, anunțând o propunere de lichidare a activelor acestora și de donare a veniturilor către Ucraina.

Cel puțin patru oligarhi care au făcut avere în epoca mai liberală a predecesorului lui Putin, președintele Boris Elțîn, au părăsit Rusia. Cel puțin patru oficiali de rang înalt au demisionat din funcții și au părăsit țara, cel mai înalt rang dintre ei fiind Anatoli Ciubais, trimisul special al Kremlinului pentru dezvoltare durabilă și țarul privatizărilor din epoca Elțîn.

viewscnt
Afla mai multe despre
sanctiuni rusia
razboi rusia ucraina
oligarhi rusia
elite moscova