FOTO ATAC CIBERNETIC: Site-urile Guvernului, Ministerului Apărării, Poliției, CFR Călători - blocate UPDATE Killnet revendică atacul și îl justifică cu Ciolacu și prin faptul că România sprijină Ucraina în războiul cu Rusia. Și site-ul PSD atacat

FOTO ATAC CIBERNETIC: Site-urile Guvernului, Ministerului Apărării, Poliției, CFR Călători - blocate UPDATE Killnet revendică atacul și îl justifică cu Ciolacu și prin faptul că România sprijină Ucraina în războiul cu Rusia. Și site-ul PSD atacat
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 apr 2022

În această dimineață, accesarea site-urilor gov.ro, mapn.ro și politiadefrontiera.ro precum și a cfrcalatori.ro și a site-ului unei instituții financiare a fost afectată de o serie de atacuri cibernetice, informează Guvernul. UPDATE mai jos - Killnet revendică atacul, cu imaginea lui Marcel Ciolacu. Reacția acestuia. Cine este Killnet.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

UPDATE 2 Site-ul PSD (www.psd.ro) a picat vineri seară și nu a putut fi accesat câteva minute. Hackerii ruși din gruparea Killnet susțin pe contul de Telegram că au atacat tot ei site-ul oficial al partidului.

"Site-ul Partidului Social Democrat a fost indisponibil vineri seara, timp de aproximativ 15 minute, în urma unui atac cibernetic venit dinspre Federația Rusă. Departamentul IT al PSD a intervenit prompt și a repus site-ul în funcțiune. Cu această ocazie, PSD își reafirmă apartenența la valorile europene și occidentale și condamnă invazia ilegală a Rusiei în Ucraina", a transmis PSD.

Atacurile sunt de tip DDOS (distributed denial of service), ceea ce înseamnă că utilizatorii nu le-au putut accesa.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori

Specialiștii IT de la nivelul structurilor guvernamentale colaborează cu experții institutiilor de specialitate pentru restabilirea accesului și identificarea cauzelor, arată Executivul.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare
Accesul către site-ul www.gov.ro a fost refăcut ulterior.
 
"Confirmăm că un atac cibernetic de tip distributed denial of service (DDOS), a fost declanșat, la ora 04.05, asupra site-ului MApN (www.mapn.ro). Atacul nu a compromis funcționarea paginii de internet a instituției, ci doar a blocat accesul utilizatorilor la aceasta.  Facem precizarea că site-ul MApN nu conține baze de date cu caracter sensibil sau clasificat, iar atacul nu a afectat alte servicii și rețele informatice ale MApN", a transmis Ministerul Apărării. 
 
UPDATE ora 12.03 Atacul cibernetic produs vineri dimineața asupra mai multor site-uri ce aparțin unor instituții publice și organizații private din România a fost revendicat de gruparea de criminalitate cibernetică Killnet și este justificat de aceștia prin faptul că statul român sprijină Ucraina în conflictul militar cu Rusia, a transmis Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC).
 
"Astăzi au avut loc o serie de atacuri de tip Distributed Denial of Service (DDoS) asupra unor site-uri care aparțin unor instituții publice și organizații private din România. Site-urile gov.ro, mapn.ro, politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro, respectiv otpbank.ro au fost țintite de atacatori care au avut ca obiectiv indisponibilizarea acestor servicii online prin supraîncărcarea acestor site-uri cu trafic masiv din surse multiple. Atacul a fost revendicat de gruparea de criminalitate cibernetică Killnet pe un canal de comunicare de pe Telegram și este justificat de aceștia prin faptul că statul român sprijină Ucraina în conflictul militar cu Rusia. Specialiștii Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) colaborează cu instituțiile abilitate pentru investigarea acestor incidente de securitate cibernetică", a menționat instituția.
 
 
„Președintele Senatului (camera superioară a parlamentului) României, Marcel Ciolacu, a emis o declarație în care a promis autorităților ucrainene „asistență maximă” în furnizarea de arme letale Kievului. Răspunsul nostru oficial: Acesta va fi ultimul lucru pe care l-a făcut Guvernul României. Atacul asupra structurii de informații ale rețelei!”, arată Killnet pe contul său de Telegram.
 
Marcel Ciolacu a reacționat precizând că a observat că este menționat de hackerii de la Killnet privind ajutorul cu arme pentru Ucraina. Ciolacu a spus că în acest moment nu există o decizie în acest sens și că el a spus clar că România va face acest pas dacă va fi nevoie.
 
FOTO ATAC CIBERNETIC: Site-urile Guvernului, Ministerului Apărării, Poliției, CFR Călători - blocate UPDATE Killnet revendică atacul și îl justifică cu Ciolacu și prin faptul că România sprijină Ucraina în războiul cu Rusia. Și site-ul PSD atacat
 
 
Grupul de hackeri pro-Rusia Killnet a revendicat recent și atacuri similare de tip DDoS asupra unor site-uri guvernamentale din Cehia.

Site-urile web ale Ministerului de Interne din Cehia, inclusiv cele ale Poliției și ale Departamentelor de pompieri au fost inaccesibile în data de 27 aprilie din cauza unui atac cibernetic al Killnet.

Cu o săptămână în urmă au fost afectate site-urile web ale Căii ferate cehe, ale unor aeroporturi regionale și un portal al administrației publice.

Luna trecută, hackerii ruși Killnet au difuzat un videoclip în care susțin că au spart site-ul grupului Anonymous care a declarat război cibernetic Rusiei, potrivit marți agenției RIA Novosti, citată de Agerpres.

Programatorii au înregistrat un mesaj video anonim în care îi îndemnau pe ruși să nu creadă falsurile publicate pe internet și îi îndemnau să nu intre în panică pe fondul evenimentelor din Ucraina.

"Tot ce se întâmplă acum în lume (...) trebuia să se întâmple mai devreme sau mai târziu", iar vina pentru aceasta este a Statelor Unite, a Uniunii Europene și a actualelor autorități ucrainene, se subliniază în videoclipul postat online.

"Foarte curând acest conflict se va termina, vom găsi pacea. Nu-ți fie teamă, Rusia, nimeni și nimic nu te poate amenința. Hackeri Anonymous, începeți să vă restabiliți site-ul, arată foarte jalnic pe fondul amenințărilor voastre la adresa țării noastre", se mai spunea în videoclip.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
atac
cibernetic
guvern
aparara
cfr calatori
blocat
site