Arestații din Ucraina pot plăti cu vouchere pentru condiții mai bune de detenție, precum aer condiționat sau cuptor cu microunde

Arestații din Ucraina pot plăti cu vouchere pentru condiții mai bune de detenție, precum aer condiționat sau cuptor cu microunde
scris 28 iul 2020

Ucrainenii aflați în arest preventiv pot cumpăra vouchere în valoare de 72 de dolari pe zi, cu care beneficiază de condiții mai bune de detenție, precum aer condiționat sau cuptor cu microunde, transmite Reuters.

Ministrul justiției, Denis Maliuska, a declarat agenției Reuters că voucherele pot fi cumpărate de deținuți, pentru utilizare reală, dar și în glumă, pe post de cadouri pentru oficialii suspectați de corupție. ''Nu ne așteptăm ca majoritatea acestor certificate să fie utilizate de persoane închise în aresturi preventive reale'', a spus el într-un interviu, arătând că ''sunt mai mult (...) pentru cei care vor să irite pe cineva, de exemplu un fost sau actual oficial sau pur și simplu un om de afaceri care recurge la scheme gri sau negre de evaziune fiscală'', arată Agerpres.

FOTO Presa bulgară a publicat fotografii din dormitorul premierului Borisov, în care acesta doarme lângă o armă și o grămadă de bani CITEȘTE ȘI FOTO Presa bulgară a publicat fotografii din dormitorul premierului Borisov, în care acesta doarme lângă o armă și o grămadă de bani

Lidera organizației Amnesty International din Ucraina, Oksana Pokalciuk, a contestat programul de vouchere, susținând că justiția nu trebuie ''comercializată''. ''Autoritățile sunt obligate să asigure drepturile omului pentru toți și pentru fiecare, indiferent dacă o persoană poate plăti astfel de servicii sau nu'', a argumentat aceasta.

Un raport guvernamental american din 2019 descrie condițiile din aresturile și închisorile ucrainene drept ''proaste (...) și uneori prezentând o amenințare gravă la adresa vieții și sănătății deținuților''.

Cu fondurile din schema de plată începută în luna mai au fost renovate deja trei celule obișnuite din centrul de arest preventiv din Kiev.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
inchisoare