Austria a descoperit unele produse din ouă contaminate cu insecticid

Austria a descoperit unele produse din ouă contaminate cu insecticid
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 aug 2017

Unele produse din ouă importate de Austria au fost contaminate cu un insecticid posibil nociv, a declarat luni un oficial al Ministerului Sănătății din această țară, postului de radio ORF, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Milioane de ouă au fost retrase din magazinele europene din cauza temerilor provocate de folosirea insecticidului fipronil, iar sute de mii de găini ar putea fi sacrificate în Olanda, scrie News.ro.

”Trei sferturi din teste sunt negative. Un sfert au fost însă pozitive într-o investigație inițială”, a spus oficialul, Ulrich Herzog, la postul de radio ORF, adăugând că 80 de mostre au fost luate în diferite părți ale țării.

Puiu Popoviciu, reținut la Londra CITEȘTE ȘI Puiu Popoviciu, reținut la Londra

Doar opt mostre au conținut fipronil, dar noi rezultate sunt așteptate în cursul zilei de luni, a arătat Herzog.

Potrivit ORF, cantitatea de fipronil găsită este de circa o zecime din cele descoperite în Germania.

”Nu există un risc imediat pentru sănătate”, a adăugat Herzog.

Rezultatele vor fi comunicate furnizorilor, pentru ca produsele contaminate să poată fi retrase.

Ministrul Sănătății nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Unele autorități de regelementare din Europa și-au exprimat îngrijorarea că multe ouă contaminate au intrat în circuitul alimentar, multe din intermediul produselor procesate, ca biscuiții și prăjiturile.

Ar trebui să fie consumată o cantitate mare de ouă contaminate pentru ca acestea să aibă efecte negative asupra sănătății, dar se consideră că fipronil are o toxicitate moderată și poate provoca îmbolnăvirea oamenilor.

Fipronil este folosit la tratarea animalelor de purici și alți dăunători, dar folosirea acestuia în industria alimentară, de exemplu pentru dezinsecția grajdurilor, este interzisă în Uniunea Europeană. Austria interzice și folosirea fipronilului pentru tratarea culturilor.

Autoritățile olandeze au arestat joi doi directori al companiei aflată în centrul scandalului, procurorii afirmând că îi suspectează de punerea în pericol a sănătății publice și de posesia unui pesticid interzis.

Majoritatea ouălor proaspete comercializate în Austria sunt produse în țară, iar Ministerul Sănătății a anunțat săptămâna trecută că nu există niciun indiciu că industria austriacă a păsărilor a fost afectată de scandalul ouălelor contaminate.

Ouă posibil contaminate din Olanda și Germania au fost livrate în Suedia, Elveția, Franța și Marea Britanie, a anunțat Uniunea Europeană la începutul acestei luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
austria
oua