Austria interzice vălul islamic în școlile primare

Austria interzice vălul islamic în școlile primare
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 mai 2019

Parlamentarii austrieci au aprobat o lege care interzice vălul islamic în școlile primare, o măsură propusă de guvernul de dreapta, conform The Guardian.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Textul legii face referire la „orice vestimentație care este influențată ideologic sau religios care este asociată cu acoperirea capului”, scrie News.ro.

Reprezentanții coaliției formate din Partidul Poporului (OVP, centru-dreapta) și Partidul Libertății (FPO, extremă-dreapta) au informat că textul face referire la vălul islamic.

Pașaport pierdut? Soluția, inclusă în \'\'meniul\'\' restaurantelor McDonald\'s din Austria CITEȘTE ȘI Pașaport pierdut? Soluția, inclusă în ''meniul'' restaurantelor McDonald's din Austria

Purtătorul de cuvânt al FPO Wendelin Molzer a declarat că legea este „un semnal împotriva islamului politic” iar parlamentarul OVP Rudolf Taschner a afirmat că măsura este necesară pentru a elibera fetele de subjugare.

Guvernul a informat că patka purtată de băieții Sikh și kippa evreiască nu vor fi afectate.

Organizația oficială a musulmanilor austrieci IGGO a condamnat legea ca „un atac direct la libertatea religioasă a musulmanilor austrieci”. Organizația a informat că va contesta validitatea legii la Curtea Constituțională.

Guvernul a informat că se așteaptă ca legea să fie contestată de vreme ce legislația similară pentru școli este adoptată cu două treimi din parlamentari. În acest caz aproape toți parlamentarii din opoziție au votat împotriva legii.

Irmgard Griss, de la partidul liberal Neos, a declarat că interdicția va face mai mult rău decât bine, facându-le responsabile pe fetele din școlile austriece pentru politicile de represiune ale regimurilor autoritare din Iran sau Arabia Saudită.

OVP și FPO au format o coaliție la sfârșitul lui 2017 după ce ambele partide au avut o poziție anti-imigranți în campania electorală și au avertizat cu privire la pericolele unor „societăți paralele”. Cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat în aprilie 2018: „Acoperirea unor copii nu este ceva ce ar trebui să aibă loc în țara noastră”.

Danemarca a interzis vălul islamic în locuri publice în 2018, alăturându-se astfel Franței, Belgiei, Olandei și Bulgariei precum și landului german Bavaria.

viewscnt
Afla mai multe despre
austria
val islamic