Austria își va majora la 58% rezervele strategice de gaze, pentru a reduce dependența de Rusia

Austria își va majora la 58% rezervele strategice de gaze, pentru a reduce dependența de Rusia
scris 18 mai 2022

Guvernul Austriei a decis să își majoreze rezervele strategice de gaze la 58,5% - cât să acopere consumul timp de două luni de iarnă - pentru a reduce dependența de Rusia, în perspectiva unei posibile opriri a furnizării, relatează agenția EFE.

Acest plan, care trebuie aprobat de Parlament, prevede, de asemenea, conectarea tuturor instalațiilor de înmagazinare la rețeaua de gazoducte austriece și renunțarea la capacitățile pe care companiile nu le utilizează, scrie Agerpres.

DECIZIE Vânzările online cu ramburs, inclusiv datele vânzătorului și ale cumpărătorului - raportate lunar la ANAF CITEȘTE ȘI DECIZIE Vânzările online cu ramburs, inclusiv datele vânzătorului și ale cumpărătorului - raportate lunar la ANAF

În acest fel, rezerva strategică de gaze va crește cu 7,4 TWh, de la 12,6 TWh în prezent la 20 TWh (plus 58,7%), ceea ce va permite acoperirea consumului timp de două luni de iarnă.

Volumul suplimentar de gaze din rezerva strategică austriacă nu va proveni din surse rusești, scopul fiind de a reduce dependența de Rusia, de unde provine 80% din cantitatea importată.

"Măsura va reduce semnificativ dependența de gazul rusesc", a spus ministrul Energiei, Leonore Gewessler, după Consiliul de Miniștri.

Austria încearcă să își diminueze dependența de Rusia după invazia din Ucraina și amenințările privind o posibilă oprire a furnizărilor, deși Guvernul a subliniat că găsirea unor surse alternative va dura câțiva ani.

Austria are în prezent 25 TWh de gaze în depozite, inclusiv companiile private, ceea ce reprezintă 26% din capacitatea de înmagazinare totală și se estimează ca, în următoarele luni, să crească la 80%, după cum prevede un plan aprobat pentru a face față unei posibile penurii de gaze.

Proiectul legislativ trebuie să primească și aprobarea Parlamentului, unde are nevoie de o majoritate de două treimi. Toate partidele sprijină inițiativa, exceptând formațiunea ultranaționalistă FPO, cunoscută pentru apropierea de Rusia. 

viewscnt
Afla mai multe despre
austria
gaze