Băncile rusești au făcut profituri record

Băncile rusești au făcut profituri record
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 ian 2024

Băncile rusești au înregistrat anul trecut profituri record, de 3.300 miliarde de ruble (36,96 miliarde de dolari), a anunțat Banca Centrală a Rusiei, în urma majorării creditelor ipotecare, de consum și a celor acordate companiilor, ceea ce arată redresarea sectorului după declinul din 2022, cauzat de sancțiuni, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În 2022, profiturile au scăzut cu aproape 90%, după ce Occidentul a impus sancțiuni sectorului financiar rusesc, în urma invadării Ucrainei de către Moscova, scrie Agerpres.

Unicredit își construiește un nou cartier general în „orașul modei”: va investi un miliard de euro CITEȘTE ȘI Unicredit își construiește un nou cartier general în „orașul modei”: va investi un miliard de euro

Creșterea marjei nete a dobânzilor, în contextul majorării cheltuielilor pentru apărare, a sprijinit de asemenea redresarea sectorului în 2023.

Alexander Danilov, directorul Departamentului de Reglementare din cadrul Băncii Centrale a Rusiei, estimează că anul acesta profiturile băncilor rusești vor scădea la 2.300-2.800 miliarde de ruble. Instituția avertizase anterior că dobânzile ridicate vor afecta creșterea creditării.

La ultima ședință din decembrie, Banca Centrală a Rusiei a majorat rata dobânzii la 16%, iar analiștii se așteaptă ca în acest an dobânzile să rămână la peste 10%.

Portofoliul băncilor de credite ipotecare a înregistrat o creștere record, de 34,5%, în 2023, în timp ce creditelor de consum și cele acordate companiilor au urcat cu 20,1% și, respectiv, 15,7%.

Anul trecut, creditarea ipotecară a arătat semne de supraîncălzire, a explicat Danilov, estimând că în acest an creșterea pe acest segment va încetini la 7-12%. Și avansul pe segmentul creditelor de consum și celor acordate companiilor ar urma să încetinească în 2024.

Datele Băncii Centrale a Rusiei arată că anul trecut instituțiile financiare au redus creditarea în valută cu 3,1 miliarde de dolari, după ce în 2022 se înregistrase o scădere cu 30,2 miliarde de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
rusia