BCE va evalua 6 bănci importante din Bulgaria, în condițiile în care țara vecină se pregătește să adere la Uniunea Bancară

BCE va evalua 6 bănci importante din Bulgaria, în condițiile în care țara vecină se pregătește să adere la Uniunea Bancară
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 20 nov 2018

Banca Centrală Europeană (BCE) va evalua, începând din această lună, șase bănci bulgare, în condițiile în care Bulgaria se pregătește să se alăture Uniunii Bancare și mecanismului ERM II, etape ce preced aderarea la zona euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Evaluarea BCE vizează cei mai mari 3 creditori în funcție de active din Bulgaria, UniCredit Bulbank, DSK Bank și United Bulgarian Bank (UBB), dar și cele mai mari bănci cu capital bulgăresc, First Investment Bank (Fibank), Central Cooperative Bank (CCB) și Investbank.

BCE va evalua calitatea activelor celor 6  bănci și va efectua un test de stres, în contextul în care Bulgaria se pregătește de aderarea la Uniunea Bancară.

"Evaluarea amănunțită este necesară ca parte a procesului de stabilire a unei cooperări strânse între BCE și autoritatea națională competentă a unui stat membru a cărui monedă nu este euro", potrivit reprezentanților BCE.

Bănci cu operațiuni globale restrâng călătoriile în China după ce un bancher al UBS a fost împiedicat să plece CITEȘTE ȘI Bănci cu operațiuni globale restrâng călătoriile în China după ce un bancher al UBS a fost împiedicat să plece

Bulgaria ar urma să intre simultan în Uniunea Bancară și în sistemul european al ratei de schimb (ERM II), supranumit anticamera zonei euro, unde trebuie să stea cel puțin doi ani. Bulgaria, ca mai săracă țară din UE, speră să facă acești pași până în iulie 2019.

Oficialii europeni condiționează accesul Bulgariei la zona euro de aderarea la Uniunea Bancară (condiție ce nu era impusă până acum statelor aflate în procesul de trecere la euro) și implementarea strictă a reformelor cerute de Comisia Europeană (care vizează reforma judiciară, luptă împotriva corupției, combaterea crimei organizate și a spălării de bani).

Evaluarea băncilor va începe luna aceasta, iar rezultatele ar urma să fie publicate în iulie 2019.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
bulgaria
erm-ii
uniune bancara
euro