Fondul de investiții Enterprise Investors, fostul proprietar al magazinelor Profi din România, va finanța expansiunea Anwim, ce deține rețeaua de stații de distribuție de carburanți MOYA

Fondul de investiții Enterprise Investors, fostul proprietar al magazinelor Profi din România, va finanța expansiunea Anwim, ce deține rețeaua de stații de distribuție de carburanți MOYA
scris 13 nov 2018

Enterprise Investors, una dintre cele mai mari firme de private equity din Europa Centrală și de Est și fostul proprietar al magazinelor Profi din România, a achiziționat un pachet minoritar semnificativ în Anwim, unul dintre cei mai mari operatori independenți de stații de distribuție a carburanților din Polonia, care vinde sub brandul MOYA.

Valoarea tranzacției este de 23,3 milioane euro.

Anwim a fost fondată de doi antreprenori în 1992 și s-a concentrat inițial pe comerț en-gros de combustibil. În 2009 compania a lansat operațiunile de vânzare cu amănuntul, care generează în prezent jumătate din venituri.

Rețeaua de stații de distribuție de carburanți MOYA a companiei Anwim cuprinde peste 180 stații.

FOTOREPORTAJ Corespondență din Varșovia: Zeci de mii de polonezi au ieșit pe străzi de Ziua lor Națională. Au sfidat o interdicție a Primăriei și au marșăluit în Varșovia cu torțe aprinse CITEȘTE ȘI FOTOREPORTAJ Corespondență din Varșovia: Zeci de mii de polonezi au ieșit pe străzi de Ziua lor Națională. Au sfidat o interdicție a Primăriei și au marșăluit în Varșovia cu torțe aprinse

Compania intenționează să crească în mod dinamic rețeaua și cel puțin să dubleze numărul stațiilor în următorii cinci ani.

În 2017 Anwim a generat venituri de peste 730 milioane EUR din operațiuni en-gros și cu amănuntul. În prezent compania are 250 de angajați. 

Enterprise Investors este una dintre cele mai mari firme de private equity din Europa Centrală și de Est. Activă din 1990, firma a strâns nouă fonduri cu un capital total care depășește 2,5 miliarde euro. Aceste fonduri au investit 1,8 miliarde euro în 141 de companii din diverse sectoare și au vândut 127 de companii realizând încasări brute de 3,7 miliarde euro. 

Din 1990, Enterprise Investors a investit 173 milioane de euro în cinci companii de comerț cu amănuntul din Europa Centrală și de Est, Studenac fiind a șasea. În România, Enterprise Investors este prezentă din anul 2000, iar în prezent are în portofoliu firma de construcții Macon Deva. În aprilie 2016 a anunțat achiziția rețelei de magazine de jucării Noriel pentru 24 de milioane de euro.

În noiembrie 2016, Enterprise Investors a vândut rețeaua de magazine Profi către fondul de investiții Mid Europa pentru 553 milioane euro, cea mai mare tranzacție din istoria retailului românesc, anunțată atunci în premieră de Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
enterprise investors
anwim
moya