BERD dezminte că ar fi plătit doar 1.000 euro pentru Portul Giurgiulești, fără însă să precizeze valoarea tranzacției

BERD dezminte că ar fi plătit doar 1.000 euro pentru Portul Giurgiulești, fără însă să precizeze valoarea tranzacției
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 29 iun 2021

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) dezminte că ar fi plătit doar 1.000 de euro pentru preluarea Portului Liber Internațional Giurgiulești din Republica Moldova, fără însă să precizeze valoarea tranzacției.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Într-un document publicat luni și în care detaliază detaliile investiției în Portul Giurgulești, catalogat drept un “activ strategic” din țara de peste Prut, BERD neagă informațiile publicate de presa moldovenească la începutul lunii, potrivit cărora ar fi achiziționat operatorul portului cu doar 1.000 de euro.

“Documentul vehiculat în anumite surse mass-media arată valoarea nominală a acțiunilor Thomo Invest Ltd, fostul proprietar indirect al Danube Logistics, care a fost achiziționată de BERD la 7 mai 2021. Valoarea tranzacției este diferită și rămâne confidențială”, precizează BERD acum.

Rohlik, cel mai mare supermarket online din Cehia, cu plan de extindere în România, oferă concediu plătit nelimitat pentru a atrage noi angajați CITEȘTE ȘI Rohlik, cel mai mare supermarket online din Cehia, cu plan de extindere în România, oferă concediu plătit nelimitat pentru a atrage noi angajați

Potrivit băncii, tranzacția a fost efectuată în Cipru deoarece proprietarul final era înregistrat în această țară.

BERD a achiziționat, în mai, 100% din capitalul grupului de companii Danube Logistics (Danube Logistics Group).și a devenit unicul beneficiar efectiv al Danube Logistics SRL, operatorul Portului Giurgiulești.

“Obiectivul nostru este să protejăm operațiunile Portului Giurgiulești, un activ strategic pentru Moldova, și să protejăm interesele financiare ale BERD din cadrul proiectului. Portul datorează BERD o sumă substanțială de bani în urma restructurărilor financiare care erau necesare pentru a depăși dificultățile pe care le-a întâmpinat activul de la bun început”, se arată în documentul citat, care poate fi consultat aici.

Banca descrie sprijinul său pentru proiect, care a început în 1995, cu un pachet financiar de 27,5 milioane de dolari, constând dintr-un împrumut și din investiții de capital, oferite companiei mixte Terminal S.A., care a încheiat un acord de concesiune cu Guvernul Republicii Moldova în vederea construirii și exploatării Portului Giurgiulești.

Angajamentul BERD a continuat cu o serie de restructurări financiare complexe pentru a ajuta proiectul să depășească o serie de dificultăți, inclusiv retragerea investitorilor inițiali, potrivit băncii.

BERD a sprijinit construcția și exploatarea Portului Giurgiulești din 1995 și, în 2013, a înlocuit Credit Suisse ca beneficiar economic primar al funcționării portului în urma refinanțării datoriilor restante ale Danube Logistics către Credit Suisse.

viewscnt
Afla mai multe despre
berd
banca europeana pentru reconstructie si dezvoltare
portul international giurgiulesti
achizitie
danube logistics
thomas moser