Berlinul și Kievul se ceartă pe o turbină

Berlinul și Kievul se ceartă pe o turbină
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 iul 2022

Germania speră să convingă Canada să-i restituie o turbină destinată gazoductului rusesc Nord Stream pentru a atenua criza energetică cu Rusia, dar Kievul reproșează Berlinului că se "supune șantajului exercitat de Kremlin", potrivit AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Această turbină este în prezent în mentenanță în atelierele grupului german Siemens din Canada. Gigantul energetic rus Gazprom invocase aceste lucrări pentru a justifica la jumătatea lunii iunie o diminuare a livrărilor sale către Germania prin gazoductul Nord Stream, arată Agerpres.

Ucraina mulțumește „din toată inima României, prietenul și vecinul nostru bun\ CITEȘTE ȘI Ucraina mulțumește „din toată inima României, prietenul și vecinul nostru bun"

Guvernul german afirmă că se află de mai multe săptămâni "în contacte intensive" cu Ottawa pentru a obține returnarea acestui echipament, în pofida sancțiunilor instituite împotriva Rusiei.

Berlinul a afirmat vineri că a primit "semnale pozitive" din partea Canadei, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit.

Germania nu crede în motivul tehnic invocat de Gazprom pentru a explica reducerea livrărilor de gaze, dar consideră că returnarea turbinei ar priva Rusia de un pretext pentru a prelungi această închidere a robinetului la gaze, care amenință să degenereze într-o criză energetică majoră.

La rândul său, Ucraina a cerut imediat Canadei să nu restituie turbina.

Banca Ungariei crește de urgență dobânzile până aproape de 10% în încercarea de a salva forintul CITEȘTE ȘI Banca Ungariei crește de urgență dobânzile până aproape de 10% în încercarea de a salva forintul

"Solicităm Canadei să nu restituie turbina Gazprom Germaniei, ci Ucrainei", a scris joi pe pagina sa de Facebook Serghei Makogon, șeful operatorului sistemului de transport al gazelor din Ucraina (OGTSU).

Potrivit lui, gazoductele ucrainene sunt capabile să transporte un volum suficient de gaze spre Germania pentru a compensa diminuarea livrărilor rusești.

"Ucraina poate transporta totalitatea volumului Nord Stream, în timp ce există încă gazoductul inactiv Yamal care trece prin Polonia", a argumentat Makogon.

"Nu trebuie să ne supunem șantajului exercitat de Kremlin", a adăugat el.

"Canada examinează în prezent dacă livrarea turbinei încalcă dispozițiile referitoare la sancțiuni", a explicat vineri Ministerul german al Economiei.

"Dacă aceasta ar ușura canadienilor să ia decizia pe plan juridic", germanii propun Ottawei să le trimită turbina mai degrabă lor decât Rusiei.

Kremlinul a asigurat vineri că "dacă turbina îi este restituită după repararea ei, aceasta ar permite să crească volumul" de gaze livrat prin Nord Stream.

Germania se teme ca Moscova să nu întrerupă total fluxul de gaze după mentenanța de rutină a gazoductului însuși care urmează să înceapă luni și să dureze zece zile, potrivit AFP. 

viewscnt
Afla mai multe despre
berlin
kiev