"Beți apă!", recomandă ministrul Sănătății din Croația, după ce șase persoane s-ar fi intoxicat cu sucuri produse de Coca-Cola. Compania a retras de la vânzare loturi a două băuturi răcoritoare

"Beți apă!", recomandă ministrul Sănătății din Croația, după ce șase persoane s-ar fi intoxicat cu sucuri produse de Coca-Cola. Compania a retras de la vânzare loturi a două băuturi răcoritoare
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 nov 2023

Cel puțin șase persoane s-au îmbolnăvit săptămâna trecută după ce au consumat sucuri produse de compania Coca-Cola în Croația. Ministrul sănătății din această țară sfătuiește populația să "bea apă" în timp ce autoritățile au deschis o investigație, iar filialei locale a companiei de îmbuteliere Coca-Cola HBC i s-a cerut să retragă de la vânzare loturile a două băuturi răcoritoare, relatează Reuters și POLITICO.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

O persoană a fost spitalizată după ce ar fi consumat sâmbătă, într-o cafenea din Rijeka, un oraș din vestul Croației, Römerquelle, o apă minerală cu aromă. Tânărul ar fi suferit leziuni la nivelul gâtului, potrivit presei locale, arată news.ro.

CNBC: Rusia este furioasă că Occidentul încearcă să construiască alianțe cu state aflate în sfera sa de influență CITEȘTE ȘI CNBC: Rusia este furioasă că Occidentul încearcă să construiască alianțe cu state aflate în sfera sa de influență

Alte trei persoane au fost spitalizate marți în capitala Zagreb, a declarat presei locale doctorul Rajko Ostojić, șeful departamentului de gastroenterologie de la spitalul KBC din Zagreb. Ostojić, care este și fost ministru al sănătății, a declarat: "Nu intrați în panică. Evitați toate băuturile carbogazoase. Beți apa obișnuită a orașului. Zagrebul este grozav, la fel și Dalmația ... Dacă Croația are ceva, are o apă excelentă", a spus fostul ministru.

Una dintre victime s-ar fi îmbolnăvit după ce a băut o Coca-Cola cumpărată de la un automat.

Miercuri, ministrul sănătății, Vili Beros, a anunțat că în total sunt șase cazuri suspecte, apărute în capitala Zagreb și în orașul Varazdin.

Beroš confirmase anterior două dintre cazurile suspecte de intoxicare, spunând că ambele aveau leziuni la nivelul esofagului. Întrebat dacă este sigur să se consume băuturi carbogazoase,  Beroš a spus că oamenii ar trebui să manifeste "prudență generală". "Avem două băuturi în două orașe, îmbuteliate în două țări", a spus el. "Cel mai bine este să beți apă", a recomandat și actualul ministru al sănătății.

Römerquelle, care este o marcă deținută de Coca-Cola, este îmbuteliată în Austria, iar Coca-Cola în Croația.

VIDEO Putin face glume pe seama ploșnițelor în mari orașe europene CITEȘTE ȘI VIDEO Putin face glume pe seama ploșnițelor în mari orașe europene

Institutul Croat de Sănătate Publică analizează mostre de băuturi pentru a determina ce a cauzat simptomele.

Coca-Cola HBC Croația a declarat marți că este la curent cu un "incident izolat" care a intervenit în Rijeka și cooperează cu autoritățile, iar Coca-Cola HBC Austria a declarat că "monitorizează îndeaproape" situația.

Biroul Inspecției de Stat din Croația a ordonat însă miercuri filialei locale a companiei de îmbuteliere Coca-Cola HBC să retragă de la vânzare loturile a două băuturi răcoritoare, în timp ce desfășoară investigații privind cazurile de îmbolnăvire suspectate a fi fost cauzate de aceste băuturi.

Albania încearcă să stopeze exodul medicilor: „Noi plătim pentru ei, îi pregătim – și Germania îi ia” CITEȘTE ȘI Albania încearcă să stopeze exodul medicilor: „Noi plătim pentru ei, îi pregătim – și Germania îi ia”

Coca Cola HBC Croația, parte a companiei de îmbuteliere care distribuie produsele Coca-Cola, a precizat, într-un comunicat publicat de presa locală, că analizele sale interne nu au găsit nereguli în produse, dar că retrage loturile până la încheierea anchetei oficiale.

Compania a precizat că a retras temporar un lot de Coca-Cola Original Taste 500 ml și două loturi limitate de Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml.

viewscnt
Afla mai multe despre
cola
apa