Brazilia trimite cantități uriașe de zahăr în Rusia

Brazilia trimite cantități uriașe de zahăr în Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 mar 2022

Cel puțin cinci nave se îndreaptă spre Rusia având la bord aproape 200.000 de tone de zahăr brut din Brazilia, dublu față de nivelul importurilor anuale, arată datele consultate de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Sancțiunile impuse Rusiei după invadarea Ucrainei au dus la creșterea cererii pentru zahăr și alte produse alimentare de bază iar rafturile magazinelor au început să se golească pe măsură ce rușii au început să își facă stocuri, scrie Agerpres.

Oligarhii și oficialii ruși ar avea peste 200 de miliarde de dolari în conturi secrete la băncile elvețiene CITEȘTE ȘI Oligarhii și oficialii ruși ar avea peste 200 de miliarde de dolari în conturi secrete la băncile elvețiene

Reuters subliniază însă că o cantitate de 200.000 de tone de zahăr este una neobișnuit de mare având în vedere că în mod normal Rusia importă aproximativ 100.000 de tone de zahăr pe an. Rusia nu este un mare importator sau exportator de zahăr dar rușii au început să își facă stocuri.

În timp ce vânzările de zahăr nu sunt vizate de sancțiunile occidentale, situația este complet diferită în cazul tranzacțiilor financiare, astfel că traderii ar putea avea dificultăți în a fi plătiți pentru mărfurile lor. În plus, analiștii atrag atenția asupra riscurilor care există la adresa navelor din Marea Neagră. Un trader american spune că navele cu destinația Rusia așteaptă în prezent autorizația de a se îndrepta spre portul Novorossiysk din regiunea Krasnodar.

Pe lângă livrările de zahăr către Rusia, există și trei nave care au la bord alte aproape 100.000 de tone de zahăr și care se îndreaptă spre Georgia, țară vecină Rusiei. "Este posibil ca tot acest zahăr să fie descărcat în Georgia dar ulterior va fi trimis în Rusia", a spus un trader american.

Un alt trader cu sediul în Brazilia a precizat că volumele sunt mult prea mari pentru o perioadă atât de scurtă de timp, atât în ceea ce privește Rusia cât și Georgia, adăugând că cel mai probabil cumpărătorii vor să își consolideze stocurile.

Datele furnizate de Organizația Internațională a Zahărului arată că Rusia ar urma să importe aproximativ 100.000 de tone de zahăr pe întreaga perioadă a anului, nu numai din Brazilia ci de la toți furnizorii, în timp ce Georgia ar urma să importe 130.000 de tone.

Potrivit Reuters, zahărul ce ar urma să ajungă în Rusia și Georgia a fost încărcat pe nave care au plecat din Brazilia, cel mai mare exportator mondial de zahăr, iar în spatele tranzacțiilor stau trei traderi europeni (Sucden, Louis Dreyfus Co și Tereos) și compania braziliană Raizen.

viewscnt
Afla mai multe despre
brazilia
zahar
rusia