Bulgaria vrea să înființeze o companie petrolieră de stat pentru a asigura prețuri corecte pentru consumatori

Bulgaria vrea să înființeze o companie petrolieră de stat pentru a asigura prețuri corecte pentru consumatori
scris 19 mai 2020

Bulgaria intenționează să înființeze o companie petrolieră de stat, care va gestiona depozitele de petrol și combustibili și de asemenea va construi benzinării în toată țara, în ideea de a crește concurența și prețurile corecte pentru consumatori, a anunțat luni Guvernul de la Sofia, transmite Reuters.

Aceste planuri au fost dezvăluite la câteva zile după ce Parlamentul bulgar a votat înăsprirea controalelor fiscale care să vizeze cea mai mare companie petrolieră din țară, Lukoil Bulgaria, controlată de grupul rus Lukoil. Grupul rus deține singura rafinărie din Bulgaria, Neftochim Bourgas cu o capacitate de 190.000 de barili pe zi, și de asemenea are un lanț de 220 de benzinării, scrie Agerpres.

Ministrul bulgar de Finanțe, Vladislav Goranov, a spus că noua companie petrolieră de stat va stimula competiția și va asigura că prețurile locale la combustibili vor reflecta mai rapidă scăderile înregistrat de prețul petrolului pe piața globală. "Nu este niciun secret că de mai mulți ani prețul de comercializare a combustibililor este o provocare pentru societatea noastră", a spus Goranov.

ULTIMA ORĂ ING Bank a majorat la 35% avansul la creditele ipotecare, una dintre cele mai ridicate rate necesare pentru obținerea unui împrumut dintre băncile mari CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ ING Bank a majorat la 35% avansul la creditele ipotecare, una dintre cele mai ridicate rate necesare pentru obținerea unui împrumut dintre băncile mari

În luna aprilie, Consiliul Concurenței din Bulgaria a demarat o investigație în rândul a 10 distribuitori de combustibili, după ce procurorii au trans un semnal de alarmă că prețul de de comercializare a combustibililor a scăzut, în medie, cu 11% în luna martie, în condițiile în care prețul global al petrolului a scăzut cu 47%.

În pofida a numeroase verificări efectuate de-a lungul anilor la rafinăria Neftochim Bourgas și la principalii comercianți de combustibili, Consiliul Concurenței din Bulgaria nu a descoperit încălcări ale normelor în domeniul competiției.

"Nu susținem că există ceva incorect. Vrem să creăm mai multă competiție și, prin intrarea pe această piață, să arătăm care este prețul real la care pot fi vânduți combustibilii în Bulgaria", a spus Goranov.

Conform propunerilor Guvernului de la Sofia, noua companie petrolieră de stat va prelua depozitele de combustibili ale satului și va permite accesul la ele pentru distribuitorii mai mici de carburanți. Goranov a informat că statul bulgar intenționează să construiască mai multe depozite de combustibili și, dacă va fi nevoie, va construi până la 100 de noi benzinării. Prima astfel de benzinărie ar putea fi gata în decurs de un an.

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
benzina
compamnie petroliera