Cehia deschide dosare penale împotriva celor care își declară sprijinul pentru invazia rusească din Ucraina

Cehia deschide dosare penale împotriva celor care își declară sprijinul pentru invazia rusească din Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 nov 2022

Poliția din Republica Cehă a sesizat justiția în noiembrie în vederea deschiderii de dosare penale pe numele 49 de persoane pentru susținerea publică a Rusiei în războiul contra Ucrainei, invocând prevederi din Codul Penal ceh, a anunțat marți postul de radio public iRozhlas.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Un paragraf invocat în acest sens prevede că persoanele care susțin public o crimă comisă sau îi elogiază deschis pentru delictul lor pe autorii acestuia pot fi condamnate la un an de închisoare, scrie Agerpres.

GALERIE FOTO NATO la București. Mesaj: SUA nu pot să își dorească un aliat mai marcant și angajat ca România CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO NATO la București. Mesaj: SUA nu pot să își dorească un aliat mai marcant și angajat ca România

Un alt paragraf prevede pedepse de până la cinci ani de închisoare pentru sprijinirea mișcărilor sau curentelor care sunt orientate în mod evident către oprimarea drepturilor și libertăților, ori care propagă ura națională, rasială, religioasă sau de clasă.

Manifestarea simpatiei față de astfel de mișcări sau curente este pasibilă conform codului penal ceh de pedepse cu închisoarea între șase luni și trei ani.

Cehia a declarat Rusia regim terorist

Pe 26 februarie, la două zile după începerea agresiunii militare ruse în Ucraina, procurorul general ceh a amintit de existența acestor prevederi din codul penal. De atunci, totalul investigațiilor deschise de poliție pe baza acestor articole, și care au legătură directă cu exprimarea unor poziții asupra războiului din Ucraina, a ajuns la circa o mie, dintre care în prezent aproximativ 300 sunt în lucru.

Din cele 86 de astfel de cazuri investigate în noiembrie, 49 au fost înaintate justiției.

Pe 16 noiembrie parlamentul ceh a urmat exemplul legislativelor din mai multe țări europene și a declarat Rusia un regim terorist. Peste o săptămână Parlamentul European a adoptat la rândul său o rezoluție care cataloghează Rusia drept un stat care sponsorizează terorismul.

Mai multe proteste de amploare împotriva actualului guvern pro-occidental au fost organizate de către Partidul Comunist din Cehia cu sprijinul unor mișcări de extrema dreaptă. La alegerile de anul trecut comuniștii cehi au rămas fără niciun mandat în parlamentul de la Praga pentru prima oară după aproape 80 de ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
cehia
rusia