România, pe lista lui Zelenski de mulțumiri

România, pe lista lui Zelenski de mulțumiri
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 nov 2022

Președintele Volodimir Zelenski a menționat România între țările și organizațiile care sprijină noua inițiativă a Kievului denumită "Cereale din Ucraina" (Grain from Ukraine), care are drept scop facilitarea transportului de cereale ucrainene.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, ucb
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"Volumul fondurilor acumulate pentru inițiativa noastră «Cereale din Ucraina» este în creștere și depășește deja 180 de milioane de dolari americani. Aceasta este deja una dintre cele mai mari inițiative umanitare ucrainene din punct de vedere istoric. Și va fi și mai mare”, a anunțat luni Volodimir Zelenski în mesajul său video transmis în fiecare seară, arată News.ro.

TABEL Noi ieftiniri: Carburanții au ajuns la nivelul din urmă cu o lună și jumătate CITEȘTE ȘI TABEL Noi ieftiniri: Carburanții au ajuns la nivelul din urmă cu o lună și jumătate

”Austria, Belgia, Bulgaria, Marea Britanie, Grecia, Estonia, Irlanda, Spania, Italia, Canada, Qatar, Letonia, Lituania, Olanda, Germania, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, SUA, Turcia, Ungaria, Finlanda, Franța, Croația, Cehia, Elveția, Suedia, Uniunea Europeană și-au anunțat deja contribuția financiară, tehnică sau logistică la inițiativa Grain From Ukraine - este o participare semnificativă. La care se adaugă Republica Coreea, iar Japonia - încă din primele zile. Și, de asemenea, NATO. Și, bineînțeles, ONU”, a enumerat Volodimir Zelenski.

„Le sunt recunoscător tuturor celor care participă”, a transmis președintele ucrainean.

Volodimir Zelenski a vorbit prima dată despre această inițiativă ucraineană la 18 noiembrie, apoi a lansat-o oficial sâmbătă, 26 noiembrie, printr-un summit internațional privind securitatea alimentară, la care au participat, direct sau online, participanți din peste 30 de state. Programul ”Cereale din Ucraina” este prezentat drept o inițiativă umanitară, care are drept scop salvarea de la foamete a milioane de oameni.

”Acest program prevede achiziționarea de către parteneri a produselor alimentare de la producătorii ucraineni și trimiterea lor în țările din Africa și Asia care se află în pragul foametei. Acest lucru va permite organizarea sprijinului internațional pentru agricultura ucraineană, protejarea suprafețelor cultivate, susținerea producției, îmbunătățirea lanțurilor de aprovizionare și găsirea unor clienți internaționali care să garanteze achiziționarea de produse alimentare ucrainene”, au transmis oficialii Președinției din Ucraina. 

Aflat vineri la o conferință în Lituania, președintele Klaus Iohannis a spus că până acum autoritățile de la București au facilitat intrarea a aproape 3 milioane de ucraineni în România și au facilitat exportul a peste 7 milioane de tone de cereale ucrainene prin România. ”Sprijinul României pentru Ucraina va rămâne multidimensional și cuprinzător, acționând pe mai multe direcții: politică, economică, inclusiv reconstrucția, financiară, umanitară, prin instrumentele de drept internațional, căutarea responsabilității și combaterea impunității, transporturi și agricultură. În ceea ce privește reconstrucția Ucrainei, am arătat că este mare nevoie de ajutorul comunității internaționale și că România este pregătită să facă parte din acest efort” a spus Iohannis. 

viewscnt
Afla mai multe despre
românia
ucraina