Cel mai bogat oligarh ucrainean, Rinat Ahmetov, deschide un proces împotriva Rusiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru confiscarea bunurilor

Cel mai bogat oligarh ucrainean, Rinat Ahmetov, deschide un proces împotriva Rusiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru confiscarea bunurilor
scris 27 iun 2022

Rinat Ahmetov, cel mai bogat oligarh al Ucrainei, a intentat un proces împotriva Rusiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, invocând presupuse încălcări ale drepturilor de proprietate și confiscarea bunurilor în contextul invaziei Moscovei, relatează The Financial Times.

Ahmetov este proprietarul majoritar a două mari oțelării, inclusiv Azovstal – scena unora dintre cele mai intense lupte din război – în orașul portuar Mariupol, pe care forțele ruse l-au cucerit luna trecută, scrie News.ro.

CONFIRMARE Măsuri agreate în coaliție pe Codul Fiscal: Mărirea accizelor la alcool și tutun, TVA de 19% pentru băuturile cu zahăr și impozit de 40% pentru jocurile de noroc. Fără impozit progresiv CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Măsuri agreate în coaliție pe Codul Fiscal: Mărirea accizelor la alcool și tutun, TVA de 19% pentru băuturile cu zahăr și impozit de 40% pentru jocurile de noroc. Fără impozit progresiv

Oligarhul ucrainean este originar din orașul ocupat Donețk, în regiunea estică Donbas, unde forțele de ruse își concentrează eforturile pentru a câștiga mai mult teritoriu.

Zeci de afaceri din industria siderurgică, mine de cărbune și alte active din regiune, precum și din sudul Ucrainei, care sunt deținute de Ahmetov, au fost confiscate de forțele ruse, a spus oligarhul.

Procesul urmărește ”asistență urgentă pentru blocarea, jefuirea, distrugerea și deturnarea cerealelor și metalelor de către Rusia”, potrivit unui comunicat emis de compania System Capital Management, deținută de Ahmetov.

”Răul nu poate rămâne nepedepsit”, a subliniat el în declarație.

”Crimele Rusiei împotriva Ucrainei și a poporului nostru sunt flagrante, iar cei vinovați trebuie să fie trași la răspundere... Acest proces este unul dintre primii pași juridici internaționali împotriva Rusiei menit să oprească crimele lor în curs, distrugerea economiei ucrainene și jefuirea bunurilor ucrainene”, a adăugat el.

”Jefuirea mărfurilor de export ale Ucrainei, inclusiv cereale și oțel, a dus deja la creșterea prețurilor și la moartea oamenilor din cauza foametei în întreaga lume. Aceste acțiuni barbare trebuie oprite, iar Rusia trebuie să plătească integral. Cred în dreptate și lupt pentru ea”, a conchis omul de afaceri ucrainean.

viewscnt
Afla mai multe despre
rinat ahmetov
curtea europeană a drepturilor omului