Centrala Nucleară de la Kozlodui, amendată din cauza unor fraude la bursă

Centrala Nucleară de la Kozlodui, amendată din cauza unor fraude la bursă
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 apr 2024

Autoritatea de reglementare în domeniul energiei a sancționat centrala nucleară bulgară din cauza unor încălcări ale regulamentului privind tranzacționarea cu energie electrică și tranzacții privilegiate în două tranzacții încheiate la bursa din Bulgaria. Amenda este de 604.000 de leva (circa 310 mii euro), dar poate fi atacată cu recurs, potrivit Mediapool, citată de Rador Radio România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe cu ușile închise, săptămâna trecută, deoarece Centrala Nucleară de la Kozlodui a folosit informații privilegiate neautorizate pentru tranzacțiile încheiate la 31 octombrie și 1 noiembrie 2021. Aceasta este prima sancțiune impusă de Comisia pentru Reglementare în Energie și Apă în temeiul art. 3 din Regulamentul privind integritatea și transparența pieței angro de comercializare a energiei (REMIT).

Lista medicamentelor compensate și gratuite, extinsă . Au fost adăugate 28 de noi molecule. Bolile pentru care sunt prescrise CITEȘTE ȘI Lista medicamentelor compensate și gratuite, extinsă . Au fost adăugate 28 de noi molecule. Bolile pentru care sunt prescrise

Cuantumul penalității a fost determinat conform metodologiei de sancțiuni și amenzi a comisiei și reprezintă 10 la sută din valoarea tranzacțiilor efectuate prin încălcare, scrie News.ro.

Aceasta este a patra decizie a Autorității de reglementare în domeniul energiei de a impune sancțiuni de proprietate companiilor energetice pentru abuzuri pe piața angro de energie. Cele anterioare sunt conform art. 5. În noiembrie 2022, a fost sancționată Compania Națională de Electricitate și alte cinci companii, cu un total de 1.258.419 de leva, pentru mașinațiuni.

În martie 2023, Energy Supply a fost amendat cu 165.238 de leva pentru manipularea interzisă a pieței prin stratificarea ordinelor (layering) și emiterea de ordine false (spoofing). A treia decizie a Autorității de reglementare pentru fraudă a bursă a venit în noiembrie anul trecut, când companiile Most Energy și Kumer au fost sancționate cu peste 2,1 milioane de leva din cauza manipulării pieței prin trimiterea de semnale înșelătoare și/sau stabilirea prețurilor la un nivel artificial.

Comisia indică faptul că se lucrează intens la alte proceduri inițiate pentru a se stabili posibile încălcări ale interdicției de manipulare a pieței angro de energie și/sau de tranzacționare a informațiilor privilegiate.

Obiectivul este ca și Comisia de Reglementare în Energie și Apă să prevină eficient abuzurile jucătorilor de pe piață care efectuează tranzacții manipulatoare pe piețele organizate pentru comercializarea cu ridicata a produselor energetice și/sau fac profituri ilegale. În acest fel, Autoritatea de reglementare garantează buna funcționare și transparența pieței angro de energie liberă, precum și formarea unor prețuri de piață echitabile pentru energie electrică și gaze naturale, a anunțat Comisia.

viewscnt
Afla mai multe despre
kozlodui
bulgaria
bursa