Coronavirus: Austria suspendă legea privind vaccinarea obligatorie

Coronavirus: Austria suspendă legea privind vaccinarea obligatorie
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 mar 2022

Guvernul austriac a anunțat suspendarea legii privind vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19, la doar o lună după intrarea acesteia în vigoare, datorită periculozității mai scăzute generate de varianta Omicron a noului coronavirus, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Am decis să urmăm recomandarea comisiei de experți" și "să suspendăm" aplicarea textului de lege, a anunțat Karoline Edtsadler, ministrul austriac pentru Afaceri Europene și chestiuni constituționale, într-o conferință de presă organizată la Viena, scrie Agerpres.

"Nu vedem în acest moment necesitatea implementării obligativității de vaccinare, ținând cont de varianta virală actuală", care provoacă simptome mai puțin severe decât varianta Delta, în trecut dominantă, a explicat ea.

7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii CITEȘTE ȘI 7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii

"În prezent există multe argumente pentru a spune că această atingere adusă drepturilor fundamentale nu este justificată", a adăugat Karoline Edtstadler, între ale cărei atribuții se află și respectarea Constituției austriece.

Potrivit Reuters, la aceeași conferință de presă a fost prezent și ministrul austriac al Sănătății, Johannes Rauch, care a dezvăluit că o nouă analiză a datelor de sănătate publică și a aspectelor constituționale ale acestei legi va fi realizată în următoarele trei luni.

Johannes Rauch și Karoline Edstadler au spus că legea privind vaccinarea obligatorie ar putea fi din nou implementată la nevoie, dacă situația epidemiologică se va înrăutăți.

Legea privind vaccinarea obligatorie a intrat în vigoare pe 5 februarie în Austria, o măsură inedită la nivelul Uniunii Europene (UE) și care a suscitat o opoziție puternică în rândul unei părți a populației austriece.

Toți rezidenții cu vârste de peste 18 ani din această țară cu 8,9 milioane de locuitori erau vizați de acea lege, cu excepția femeilor însărcinate, persoanelor care au contractat noul coronavirus cu mai puțin de 180 de zile în urmă și celor care puteau fi exceptate din anumite motive medicale.

Controalele privind respectarea legii urmau să înceapă la jumătatea lunii martie și prevedeau amenzi cuprinse între 600 și 3.600 de euro.

Mai multe voci s-au ridicat în rândul opiniei publice austriece pentru a cere revizuirea textului legislativ, în contextul în care Austria a renunțat la începutul lunii martie la majoritatea restricțiilor antiepidemice.

Austria a raportat peste 15.000 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. 

viewscnt
Afla mai multe despre
coronavirus
austria
vaccinare