Directorul general al companiei ruse de internet Yandex, acuzat în Rusia de propagandă LGBT

Directorul general al companiei ruse de internet Yandex, acuzat în Rusia de propagandă LGBT
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 iul 2023

Directorul general al companiei ruse de internet Yandex, listată la bursa americană Nasdaq, este acuzat de un tribunal rus pentru presupuse infracțiuni în temeiul așa-numitei legi împotriva ”propagandei LGBT”, a anunțat o notificare de pe site-ul instanței, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Mișcarea de a-l urmări în justiție pe Artem Savinovsky, pentru care nu a fost menționată nicio dată de audiere, vine la o zi după ce o instanță a aplicat o amendă de 1 milion de ruble (11.048 de dolari) unei baze de date de filme online numită Kinopoisk, deținută de Yandex, conform aceleiași legi, scrie News.ro.

VIDEO PROFIT LIVE Aurelia Vișinescu, co-proprietar Domeniile Săhăteni: Nu e ușor să exporți vin românesc. Avem o problemă legată de imagine. Nu e suficient să mergi la un târg CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Aurelia Vișinescu, co-proprietar Domeniile Săhăteni: Nu e ușor să exporți vin românesc. Avem o problemă legată de imagine. Nu e suficient să mergi la un târg

Yandex a declarat pentru Reuters că acuzațiile împotriva lui Savinovsky, care este și CEO-ul Kinopoisk, sunt legate de amenda de marți, impusă pentru ”etichetarea incorectă a filmelor LGBT”.

Cazul lui Savinovsky este mai degrabă administrativ decât penal, adică se referă la încălcări ale legilor care nu cauzează prejudicii semnificative sau pericol public.

Yandex a spus că va face apel împotriva oricărei hotărâri judecătorești împotriva CEO-ului său.

Rusia își intensifică represiunea asupra drepturilor LGBT, pe care președintele Vladimir Putin a încercat să le prezinte ca o dovadă a decăderii morale în țările occidentale, de care Rusia trebuie să fie protejată.

În decembrie anul trecut, Putin a semnat o lege care extinde restricțiile privind promovarea a ceea ce numește ”propaganda LGBT”, interzicând efectiv orice expresie publică a comportamentului sau stilului de viață al lesbienelor, bărbaților gay, bisexualilor sau transgenderilor din Rusia.

Luna trecută, camera inferioară a Parlamentului, Duma de Stat, și-a oferit sprijinul inițial legislației care ar interzice operațiile de schimbare a genului pentru persoanele transgender.

Tranzacție - Ion Șoloman, proprietarul rețelei de magazine Best Market, a vândut cele 11 magazine pe care le deținea în județul Dâmbovița rețelei de retail Annabella din Vâlcea. Este la al doilea exit din retailul cu bunuri de larg consum CITEȘTE ȘI Tranzacție - Ion Șoloman, proprietarul rețelei de magazine Best Market, a vândut cele 11 magazine pe care le deținea în județul Dâmbovița rețelei de retail Annabella din Vâlcea. Este la al doilea exit din retailul cu bunuri de larg consum

Amenda împotriva bazei de date de filme Kinopoisk a Yandex a fost pentru că nu a atașat o etichetă 18+ la șapte filme de pe site-ul său, inclusiv comedia romantică britanică ”Bridget Jones’ Diary”, comedia britanică neagră ”Greed” și comedia italiană ”Perfect Strangers”.

Kinopoisk a susținut în apărarea sa că filmele pot fi vizionate doar printr-un abonament, care este disponibil doar pentru spectatorii de peste 18 ani, dar instanța a respins argumentul, a informat ziarul independent Novaya Gazeta.

Principala firmă tehnologică din Rusia, Yandex s-a străduit să echilibreze presiunile interne cu interesele investitorilor săi occidentali, de când Moscova a invadat Ucraina în februarie anul trecut.

Luna trecută, un tribunal a amendat compania cu 2 milioane de ruble (24.242 de dolari) pentru că a refuzat în mod repetat să ofere serviciilor de securitate din Rusia informații despre utilizatorii săi.

Holdingul Yandex inregistrat in Olanda, Yandex NV, lucrează la o restructurare corporativă care va determina desprinderea principalelor sale afaceri generatoare de venituri in interiorul Rusiei și dezvoltarea a patru divizii mai noi, separat, in străinătate.

Savinovsky a devenit CEO în aprilie anul trecut, după ce fostul CEO al Yandex, Elena Bunina, a demisionat la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina.

El s-a alăturat companiei în 2008 și anterior a condus departamentul său media, supravegheând Kinopoisk și alte servicii, potrivit Kommersant.

viewscnt
Afla mai multe despre
yandex
lgbt