După OMV, și Exxon renunță la ultimul proiect important pe care-l dezvolta în Siberia și nu va mai investi în Rusia

După OMV, și Exxon renunță la ultimul proiect important pe care-l dezvolta în Siberia și nu va mai investi în Rusia

Rex Tillerson, fostul CEO Exxon și fost șef al diplomației americane, a colaborat peste 2 decenii cu statul rus, în diferite proiecte, și era considerat "un apropiat" al președintelui Vladimir Putin

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 2 mar 2022

După grupul austriac OMV, care a anunțat că renunță la la participația la zăcământul rusesc Urengoy, și partenerul său, cel puțin deocamdată, în proiectul Neptun Deep, ExxonMobil, a anunțat că se retrage din proiectul din Rusia în care este încă acționar și totodată operator, Sakalin-1, și că nu va mai investi în statul european cu care gigantul american are o lungă istorie de cooperare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informția a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Exxon este pe care să se retragă și din România, cel mai important producător autohton de gaze, Romgaz, anunțând recent că semnarea contractului de preluare a subsidiarei locale a ExxonMobil, ce deține 50% din drepturile asupra Neptun Deep, contra sumei de peste 1 miliard de dolari, "încă nu a avut loc, motivat de necesitatea de a clarifica anumite detalii de implementare".

"ExxonMobil operează proiectul Sakhalin-1 în numele unui consorțiu internațional de companii japoneze, indiene și ruse. Ca răspuns la evenimentele recente (invazia Ucrainei de către Rusia și sancțiunilor impuse de Occident - n.r.), începem procesul de întrerupere a operațiunilor și inițiem procesul părăsirii proiectului Sakhalin-1", este mesajul.

ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare

Compania americană a subliniat faptul că statutul său de operator este însă unul mai complex decât cel al unui simplu imvestitor.

„Procesul de întrerupere a operațiunilor va trebui gestionat cu atenție și coordonat îndeaproape cu partenerii, pentru a se asigura că este executat în siguranță”, susține ExxonMobil.

Acționarii proiectului Sakhalin-1 sunt Rosneft cu 20%, ExxonMobil cu 30%, SODECO din Japonia cu 30% și ONGC din India cu 20%.

Potrivit Exxon, pe întreaga durată de viață a proiectului, statul rus încasează peste 89 miliarde de dolari, ca taxe, redevențe etc, din care peste 16 miliarde dolari au fost deja achitate.

Rezervele din acest proiect gigant sunt estimate la peste 350 miliarde metri cubi, de peste 3 ori peste cele din cel mai important proiect din România, Neptun Deep.

Resursele recuperabile estimate de OMV Petrom aferente proiectului Neptun Deep sunt de 100 miliarde metri cubi, de 11,5 ori mai ridicate decât producția raportată de cei doi viitori acționari, OMV Petrom (3,7 miliarde mc) și Romgaz (5 miliarde mc) în 2021.

viewscnt
Afla mai multe despre
exxon
retragere
rusia
siberia
sakalin