Duș rece pentru faimoasele băi termale din Ungaria

Duș rece pentru faimoasele băi termale din Ungaria
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 mar 2023

Faimoasele băi termale din Ungaria se luptă să supraviețuiască, afectate de explozia facturilor la energie și contextul economic pesimist, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Capitala Budapesta se laudă cu mai multe clădiri în stilul Belle Epoque și Art Nouveau construite în jurul băilor termale, unde poți juca șah în mijlocul bazinelor, precum și mai multe hammam-uri din epoca otomană, scrie Agerpres.

AirConnect lansează cursele pe piața din România CITEȘTE ȘI AirConnect lansează cursele pe piața din România

Însă operarea acestor băi termale „ar urma să coste cu 170% mai mult în 2023 comparativ cu anul trecut”, avertizează Edit Reffy, purtătoarea de cuvânt a Budapest Spas, societatea care gestionează băile termale din capitala Ungariei. Chiar dacă o mare parte din apă este fierbinte în mod natural, marile clădiri de patrimoniu care adăpostesc băile termale costă o avere pentru a fi încălzite și operate.

„Gestionarea crizei energetice este o provocare semnificativă”, spune Edit Reffy, adăugând că au fost introduse măsuri pentru a face economii, precum reducerea orelor de funcționare, acoperirea piscinelor exterioare și scumpirea biletelor. De exemplu, prețurile la renumitele băi termale Gellert, frecventate în special de clienții străini, și la Szechenyi Spa, renumite pentru petrecerile sale de tip „sparties”, au fost majorate „cu peste 30%”, a spus Reffy.

Mai puțin cunoscute, băile termale din provincie au fost cele mai afectate de criza energetică și unele au fost nevoite să se închidă. „Spa-urile înseamnă cheltuieli… Un sfert din toate băile termale și-au redus programul de funcționare”, spune Zoltan Kantas, președintele Asociației băilor termale din Ungaria.

Cu peste 1.300 de surse de apă termală, inclusiv complexul de peșteri de la Miskolctapolca, nord-est, Ungaria rămâne o destinație mai ieftină decât media europeană și deseori spectaculoasă. Un exemplu este cel mai mare lac termal natural din lume, la Heviz (sud-vest). Cele 4,4 hectare ale acestui lac beneficiază de o apă geotermală care nu coboară sub 22 de grade Celsius în timpul iernii și poate urca până la 38 de grade Celsius în timpul verii.

viewscnt
Afla mai multe despre
băi termale
ungaria