Erdogan cere o anulare a scrutinului de la Istanbul

Erdogan cere o anulare a scrutinului de la Istanbul
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 apr 2019

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan consideră că autoritățile electorale este necesar să anuleze scrutinul municipal în care opoziția a obținut o victorie la Istanbul, argumentând că nereguli fac acest scrutin ilegitim, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Colegii noștri au stabilit toate aceste (presupuse nereguli). Bineînțeles, asta aruncă un văl. Dacă există o abordare sinceră, atunci asta ar trebui să conducă la o anulare a scrutinului”, a declarat Erdogan citat de cotidienele proguvernamentale Sabah și Hürriyet, scrie News.ro.

Aceste declarații sporesc presiunea asupra Înaltului Comitet Electoral (YSK), după ce Partidul Dezvoltării și Justiției (AKP, islamo-conservator) al lui Erdogan a anunțat marți că cere organizarea de noi alegeri la Istanbul.

VIDEO Mai multe persoane înarmate au furat 2,5 milioane de euro dintr-un avion Austrian Airlines, aflat pe pista aeroportului din Tirana CITEȘTE ȘI VIDEO Mai multe persoane înarmate au furat 2,5 milioane de euro dintr-un avion Austrian Airlines, aflat pe pista aeroportului din Tirana

Potrivit rezultatelor provizorii ale scrutinului municipal care a avut loc la 31 martie în Turcia, Erdogan a suferit înfrângeri usturătoare - pierzând Ankara și Istanbulul, principalele două orașe turce, controlate de AKP și predecesorii islamiști ai AKP de 25 de ani.

Refuzând să-și recunoască înfrângerea la Istanbul, Erdogan a denunțat ”nereguli” masive, comise în opinia sa în mod ”organizat”.

AKP susține că secții de votare au diminuat numărul voturilor primite de către candidatul său, trimițând date trucate autorităților electorale, și că într-un cartier - Büyükçekmece - mai multe mii de persoane au fost înscrise în mod ilegal în registre electorale.

Partidul prezidențial a depus săptămâna trecută mai multe recursuri la YSK, care au condus la o renumărare parțială a majorității celor aproximativ 300.000 de voturi înregistrate ca nule în ziua scrutinului.

În contextul în care numărarea voturilor este aproape finalizată, candidatul opoziției Ekrem Imamoglu deținea, marți seara, un avans de 14.000 de voturi față de adversarul său din AKP, fostul premier Binali Yildirim.

”Obiecțiile vor continua până când YSK va lua decizia finală”, a declarat Erdogan, citat de presă.

”YSK va lua o decizie. Chiar dacă va exista doar un singur vot de departajare, atunci când decizia va fi luată noi vom spune «foarte bine, dorința ta e ordin»”, a spus el.

viewscnt
Afla mai multe despre
recep tayyip erdogan
alegeri
istanbul