Ungaria anunță că nu își va schimba legislația privind universitățile internaționale, în ciuda presiunilor din partea UE

Ungaria anunță că nu își va schimba legislația privind universitățile internaționale, în ciuda presiunilor din partea UE
scris 10 apr 2019

Ungaria nu își va modifica legislația privind universitățile internaționale în ciuda presiunilor din partea Uniunii Europene și a ofertei Germaniei de a media un conflict privind o universitate finanțată de miliardarul american George Soros, a informat Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Budapesta, scrie Reuters.

Premierul ungar Viktor Orban, un naționalist aflat des în conflict cu UE, a fost acuzat că restricționează libertatea academică prin noile legi privind învățământul superior, despre care Universitatea Centrală Europeană a informat că o forțează să părăsească țara, scrie News.ro.

VIDEO Mai multe persoane înarmate au furat 2,5 milioane de euro dintr-un avion Austrian Airlines, aflat pe pista aeroportului din Tirana CITEȘTE ȘI VIDEO Mai multe persoane înarmate au furat 2,5 milioane de euro dintr-un avion Austrian Airlines, aflat pe pista aeroportului din Tirana

„Nu există nicio schimbare în viziunea noastră. Nu vom schimba legile și regulile privind educația superioară în Ungaria. Vom opera în baza lor”, a declarat Kovacs.

Universitatea Centrală Europeană (CEU), înființată de Soros, un filantrop liberal americano-ungar, își va muta o parte din operațiuni în Austria începând cu septembrie din cauza legilor care nu îi permit să emită diplome americane.

Disputa, văzută ca fiind bazată pe neînțelegerile dintre Soros și Orban privind imigrația, este unul dintre principalele motive pentru care Partidul Popular European a suspendat partidul lui Orban – Fidesz – înaintea alegerilor europarlamentare.

La inițiativa lui Manfred Weber, principalul candidat al Partidului Popular European pentru alegerile europarlamentare, guvernul landului german Bavaria și Universitatea Tehnică din Munchen și-au oferit ajutorul.

Oferind trei noi posturi de profesori și noi cursuri pentru a completa cursurile CEU, guvernul și Universitatea Tehnică au informat că vor deschide astfel o cale pentru ca CEU să emită diplome internaționale.

Un oficial al guvernului ungar i-a transmis unui membru al opoziției din parlament că Ungaria consideră participarea bavareză în educația superioară din Ungaria ca fiind „un pas care mărește încrederea”.

Balazs Orban, un secretar de stat în staff-ul prim-ministrului ungar, a declarat că guvernul este pregătit „să examineze posibilitatea emiterii unor diplome recunoscute în SUA, Germania și Ungaria”.

Însă el a subliniat că toate universitățile trebuie să respecte legea din Ungaria iar Kovacas a precizat că deși salută participarea Bavariei, acest lucru nu va duce la modificarea legii.

Rectorul CEU, Michael Ignatieff, nu a putut fi contactat pentru a comenta situația. El a afirmat într-un comunicat luna trecută că pentru a opri planul de a părăsi Budapesta, CEU dorește un angajament clar de la Orban că va putea emite diplome.

„Acest angajament politic trebuie să fie susținut de legislație care oferă o autorizație cu constrângere legală pentru toate operațiunile CEU la Budapesta”, a afirmat Ignatieff.

După oferta din Bavaria și amenințarea Partidului Popular European de a exclude Fidesz, „s-a deschis o ușă”, a adăugat Ignatieff, însă el a precizat că garanțiile legale sunt esențiale.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
soros
universitate