Erdogan, în poziție de forță pentru al doilea tur de scrutin. Performanța electorală a rivalului Kilicdaroglu a fost sub așteptări. Criza îl aduce în luminile rampei pe ultranaționalistul Sinan Ogan

Erdogan, în poziție de forță pentru al doilea tur de scrutin. Performanța electorală a rivalului Kilicdaroglu a fost sub așteptări. Criza îl aduce în luminile rampei pe ultranaționalistul Sinan Ogan

Foto: sondakika.com

Profit.ro
Profit.ro
scris 16 mai 2023

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în vârstă de 69 de ani, a ieșit întărit în urma votului test de duminică și se află într-o poziție puternică pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, care va avea loc la 28 mai. În același timp, performanța electorală a rivalului său, Kemal Kılıçdaroğlu, a fost dezamăgitoare, sub așteptări, în primul tur de scrutin. Balanța ar putea fi înclinată de un al treilea om, ultranaționalistul Sinan Ogan.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Un președinte Recep Tayyip Erdoğan zâmbitor le-a spus susținătorilor duminică seara târziu că este pregătit să lupte în turul al doilea al alegerilor din Turcia, simțind că are impulsul necesar pentru a-l învinge pe rivalul său Kemal Kılıçdaroğlu, ale cărui performanțe electorale au fost sub așteptări în primul tur de duminică. Rezultatul celui de-al doilea tur - care se organizează pentru prima dată în istoria Turciei - pare mai mult decât incert pentru opoziție, în ciuda încrederii repetate în victoria sa. El va depinde în parte de un al treilea om, ultranaționalistul Sinan Ogan, care a obținut 5,2% din voturi în primul tur și care nu a anunțat încă dacă va susține unul dintre cei doi candidați, scrie AFP.

FOTO Ford a prezentat versiunea de pasageri Tourneo Courier, ce va fi produsă la Craiova CITEȘTE ȘI FOTO Ford a prezentat versiunea de pasageri Tourneo Courier, ce va fi produsă la Craiova

În calculele electorale trebuie ținut seama de încă un aspect - "rais" Erdogan își păstrează, de asemenea, majoritatea în Parlament, scrie News.ro.

Impactul crizei economice și al cutremurului devastator din 6 februarie, soldat cu cel puțin 50.000 de morți, nu a avut efectele preconizate de analiști, deși răspunsul guvernului a fost considerat tardiv și i-a înfuriat pe mulți supraviețuitori. Însă acest sentiment nu s-a reflectat în urne. Provinciile puternic afectate și-au reînnoit în proporție covârșitoare încrederea în președinte, care a promis că va reconstrui cât mai curând posibil 650.000 de locuințe. Luni, cotidianul pro-guvernamental Sabah titra: "Națiunea are încredere în Erdogan", descriind victoria din primul tur a președintelui în exercițiu drept o "realizare extraordinară".

CÂȘTIGĂTORUL: DEMOCRAȚIA

Duminică, tabăra opoziției, o largă coaliție condusă de CHP - partidul laic al lui Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Turciei moderne - susținea că alegerile se vor încheia din primul tur, încrezătoare în victoria candidatului său, Kemal Kilicdaroglu. Însă vicepreședintele partidului a recunoscut luni la prânz că cele aproximativ 300 de urne care mai erau de deschis în străinătate nu vor schimba situația. "Vom câștiga cu siguranță în turul al doilea", a declarat el.

Și în ciuda încercărilor opoziției de a contesta rezultatele duminică seara, observatorii europeni ai Consiliului Europei și OSCE au declarat că alegerile au oferit turcilor o alegere politică reală. Iar aceasta, în ciuda unui "avantaj nejustificat" acordat de presa oficială președintelui Erdogan.

Ambii candidați au declarat că sunt pregătiți să se întâlnească din nou și amândoi s-au angajat să "respecte" verdictul urnelor de vot.

Confruntat pentru prima dată cu un rezultat de egalitate, după ce a fost reales în 2018 în primul tur al alegerilor prezidențiale, șeful statului și-a afișat încrederea. "Cred sincer că vom continua să ne servim poporul în următorii cinci ani", le-a spus el susținătorilor săi entuziasmați în timpul nopții.

La rândul său, Kilicdaroglu, liderul unei alianțe de șase partide, a promis că va învinge în turul doi și a acuzat partidul lui Erdogan că a intervenit în numărarea și raportarea rezultatelor. El le-a cerut susținătorilor săi să aibă răbdare, dar aceștia erau abătuți și dezamăgiți luni.

TURCII PREFERĂ STABILITATEA

Președintele american Joe Biden "așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu oricine va câștiga", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

Bayram Balci, cercetător la CERI-Sciences Po din Paris și fost director al Institutului francez de studii anatoliene din Istanbul, crede că "turcii au jucat pentru stabilitate și securitate. Ei au refuzat să aibă încredere într-o coaliție eterogenă, cu interese divergente, întrebându-se cum vor reuși să guverneze împreună".

Cerealele ucrainiene – mină de aur pentru TTS. Profit net de aproape 90 milioane lei numai în primul trimestru CITEȘTE ȘI Cerealele ucrainiene – mină de aur pentru TTS. Profit net de aproape 90 milioane lei numai în primul trimestru

"Tayyip Erdogan va câștiga. El este un lider adevărat, turcii au încredere în el și are o viziune pentru Turcia", a declarat luni pentru AFP Hamdi Kurumahmut, un locuitor din Istanbul care lucrează în turism.

Principalul indice al bursei din Istanbul s-a prăbușit luni la deschidere, iar lira turcească a atins un minim record de 19,7 lire pentru un dolar.

"Rezultatul alegerilor va fi crucial pentru economia turcă", spune analistul Bartosz Sawicki. Va continua Turcia cu politicile sale neortodoxe și dezechilibrate sau se va întoarce pe calea reformelor și a redresării? Răspunsul va fi aflat după al doilea tur, din 28 mai.

Alegerile prezidențiale din Turcia s-au transformat într-una dintre cele mai urmărite competiții politice din lume în acest an, din cauza implicațiilor masive atât pentru viitorul democrației în această țară membră NATO, cu 85 de milioane de locuitori, cât și pentru securitatea în Europa și în Orientul Mijlociu, scrie POLITICO.

PE CINE FACE REGE SINAN OGAN?

Perspectiva unui al doilea tur de scrutin va concentra atenția asupra omului pentru care au votat 5% dintre turci - Sinan Oğan. Candidații la președinția Turciei vor brusc să vorbească cu politicianul naționalist puțin cunoscut care acum iese în luminile rampei. Fost parlamentar, el se profilează ca un potențial actor politic ce poate avea de spus un cuvânt decisiv în rezultatul final. Și Erdogan, și Kilicdaroglu ar vrea cele circa 3 milioane de voturi pe care le-a primit. Pe cine vor prefera alegătorii lui?

Oğan adoptă o poziție dură împotriva partidelor kurde, ceea ce teoretic face dificilă realizarea unei înțelegeri cu Kılıçdaroğlu, care se bazează pe sprijinul partidului pro-kurd HDP, care este foarte puternic în sud-estul Turciei. Echipa lui Kılıçdaroğlu a declarat însă luni că discuțiile lor exploratorii cu Oğan sugerează că există loc de cooperare.

Înaintea celui de-al doilea tur de scrutin din 28 mai, Oğan vrea să își asigure un minister, în timp ce președintele Recep Tayyip Erdoğan și rivalul său Kemal Kılıçdaroğlu vor să obțină sprijinul celor 2,8 milioane de alegători care l-au votat și care au reprezentat aproximativ 5,2% din electorat.

OMV Petrom anunță că va plăti suprataxa, mult îndulcită CITEȘTE ȘI OMV Petrom anunță că va plăti suprataxa, mult îndulcită

Populistul islamist Erdoğan a câștigat duminică primul tur al alegerilor din Turcia cu 49,5 la sută (27,1 milioane de voturi). Principalul său rival, Kılıçdaroğlu, care îl va înfrunta peste două săptămâni, a obținut 44,9% (24,6 milioane de voturi).

14 ZILE DE FAIMĂ

Erdoğan are deja o alianță cu partidul naționalist MHP ca principal partener de coaliție. Președintele în vârstă de 69 de ani a desfășurat o campanie clar naționalistă, subliniind priceperea militară a țării, industria de apărare și eforturile pentru independență energetică. În egală măsură, Kılıçdaroğlu a făcut și el echipă cu un partid naționalist, Partidul Bun, încercând, de asemenea, să profite de spiritul de "solidaritate în jurul drapelului" turc.

Sinan Oğan ar putea să-și angajeze loialitatea în ambele direcții și joacă pe această carte, ținându-i pe jar atât pe Erdoğan, cât și pe Kılıçdaroğlu.

"De la început, se părea că alegerile se vor încheia cu un al doilea tur, iar naționaliștii turci și susținătorii lui Atatürk vor fi cei care vor lua deciziile în turul al doilea. Am spus că naționaliștii turci vor fi chiar în centrul acestor alegeri", a declarat el reporterilor duminică noaptea, când se așteptau rezultatele.

Originar din orașul Iğdır, situat în estul îndepărtat al țării, în apropiere de granița cu Armenia, Oğan a fost un rebel în cadrul mișcării naționaliste. A fost expulzat din MHP, aliații naționaliști ai lui Erdoğan. Din punct de vedere strategic, el pledează pentru întoarcerea refugiaților sirieni acasă și insistă ca nicio concesie să nu fie făcută partidelor kurde, pe care le asociază cu grupurile teroriste, ca și Erdogan.

Înainte de alegeri, el a fost sincer: "Vom vorbi despre cererile noastre cu partidele cu care ne așezăm la masă. Evident, nu vom fi parteneri pe gratis. Vom avea pretenții, cum ar fi ministere".

PROFIT NEWS TV Educație cu Profit – Cristi Tudorescu, consultant financiar: Pe o perioadă de 1-3 ani recomand să se meargă pe acțiuni mai solide și eventual pe un portofoliu diversificat, dar nu excesiv CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Educație cu Profit – Cristi Tudorescu, consultant financiar: Pe o perioadă de 1-3 ani recomand să se meargă pe acțiuni mai solide și eventual pe un portofoliu diversificat, dar nu excesiv

Acum, Oğan este liber să se bucure de cele 14 zile de faimă.

O ECUAȚIE DIFICILĂ

În ceea ce privește cursa din 28 mai, el își păstrează așii din mânecă și spune că va avea consultări atât cu "alianța strămoșească", cât și cu "tovarășii săi de drum".

Presa turcă a relatat că a primit apeluri telefonice atât de la Kılıçdaroğlu, cât și de la fostul prim-ministru Binali Yıldırım, unul dintre greii lui Erdoğan în partidul AK.

Deși Erdoğan are o alianță cu partidul radical islamist kurd HÜDA-PAR, acesta nu este crucial pentru numărul de alegători pe care îi are.

Întrebarea mai dificilă va fi dacă Oğan - și, mai ales, susținătorii săi - pot fi cu adevărat de acord cu Kılıçdaroğlu.

Kılıçdaroğlu și-a atras un sprijin foarte puternic din partea partidului pro-kurd HDP, care l-a ajutat să câștige majorități masive în orașe din est, precum Diyarbakır și Van, și nu vrea să pună în pericol acest sprijin kurd în turul al doilea.

În comentariile sale publice, Oğan este extrem de prudent în ceea ce privește chestiunea aliaților kurzi ai lui Erdoğan și Kılıçdaroğlu. Cu toate acestea, el a declarat că poziția sa este mai nuanțată decât să ceară pur și simplu unui partener să nu colaboreze cu partidele kurde.

"Am stabilit principii. Unul dintre aceste principii a fost acela de a ne distanța de alte partide care nu dezavuează organizațiile teroriste. De la început, am fost împotriva ideii că HDP și HÜDA-PAR sunt cheia politicii. Dacă am fi avut doar această condiție, am fi putut spune: Dragă Kılıçdaroğlu, hai să renunțăm la HDP! Dar nu este o ecuație atât de ușoară", a recunoscut Ogan.

"Ne vom consulta cu baza noastră de alegători pentru decizia noastră în turul doi. Dar am spus deja clar că lupta împotriva terorismului și trimiterea refugiaților înapoi sunt liniile noastre roșii", a declarat Ogan într-un interviu acordat luni agenției Reuters.

Ogan, în vârstă de 55 de ani, fost profesor universitar, a declarat că obiectivul său este de a elimina două partide majoritar kurde din "ecuația politică" a Turciei și de a-i susține pe naționaliștii turci și pe adepții statului laic.

"Alegătorii au trimis un mesaj, că nu au suficientă încredere în opoziție, dar ne-au atribuit nouă rolul de putere de echilibru față de partidul de guvernământ", a spus el.

viewscnt
Afla mai multe despre
erdogan
turcia
alegeri